Van der Werff op Schiermonnikoog krijgt moderne koffiemachine. En de pruttelkoffie van 80 cent blijft

Veranderingen komen nooit alleen. Hotel Van der Werff op Schiermonnikoog krijgt een koffiemachine die verse espresso, cappuccino en latte macchiato bereidt. Een ideetje van de nieuwe baas van het hotel: Rob Fischer (34).

,,We ontkomen er niet aan. De klant is koning’’, zegt Fischer die de beroemde horecazaak op 1 maart jongstleden overnam van zijn zus Charlotte. ,,Ik val met mijn neus in de boter’’, zegt hij, met gevoel voor ironie, over het moment van overname.

Een koffiemachine in hotel Van der Werff - anno 1726 - mag een revolutie heten. Van der Werff staat zich voor op z’n kopjes koffie van 80 cent per stuk, geschonken in eenvoudig witte kop en schotel. Het is filterkoffie alias pruttelkoffie. Een waterige variant op de koffie die de gemiddelde mens inmiddels gewend is door de opmars van chique koffiemachines thuis en in de horeca.

Lange traditie

Hotel Van der Werff ging niet mee met die hippe fratsen. Het hoefde niet, want de hotelgasten en cafébezoekers namen de waterige koffie voor lief. Sterker nog: ze waardéérden het bakkie pleur, omdat het past in de lange traditie van Van der Werff.

Nieuwe winden waaien schoon.

Rob Fischer zegt dat de koffie van 80 cent gewoon blijft. Daarnaast is er de keuze voor een modern en duurder kopje koffie. Het is het enige dat hij verandert in de zaak.

Gelagkamer onder handen

Wie momenteel naar binnen gluurt bij Van der Werff ziet dat de gelagkamer flink onder handen wordt genomen. Nu corona de horeca heeft stilgelegd, grijpt Fischer de kans om de loszittende muren in het bruine café te herstellen. Als de deuren straks weer open gaan, merkt niemand daar iets van. Dezelfde kleuren komen terug op de muren, dezelfde schilderijtjes en snuisterijen.

Voordat Rob Fischer de scepter zwaaide in het hotel, had hij een autosloperij in Zutphen. Zijn zus stond sinds het overlijden van hun vader Jan Fischer in 2014 aan het roer van Van der Werff. Fischer senior nam de zaak in 1982 over van Juffrouw Dien die dat jaar stierf.