Bekijk hier foto's van de dolfijn in de haven van Harlingen (en ga niet zelf kijken)

In de haven van Harlingen zwemt sinds maandag dolfijn. Natuurorganisatie SOS Dolfijn monitort het beest, dat ogenschijnlijk in goede gezondheid verkeert, maar roept ook op: „Kom niet kijken, dat kan in deze coronatijden echt niet”.

Het komt niet vaak voor, een dolfijn in de Waddenzee. „Dolfijnen komen wel eens op bezoek in de Waddenzee, maar in Harlingen horen ze eigenlijk niet thuis”, vertelt Annemarie van den Berg, dierenverzorger van SOS Dolfijn.

„Maar het kan zomaar zo zijn dat deze dolfijn vis achterna is gezwommen, zijn buikje rond heeft gegeten en uit zichzelf weer vertrekt.”

(Tekst leest door onder de foto)

De organisatie ziet op dit moment geen reden om de dolfijn uit de haven te ‘redden’. „Hij zwemt actief, dat is een goed teken en bovendien lijkt zijn ademhaling normaal. We staan wel paraat, aan de kant, met de dolfijnambulance, mocht er iets gebeuren.”

Niet komen kijken in coronatijden

Hoewel zo’n dolfijn in een Waddenzeehaven natuurlijk een bijzonder fenomeen is, roept de organisatie eventuele bezoekers met klem op om niet te komen.

„Het is natuurlijk sowieso niet de bedoeling zo’n beestje met boten op te jagen, dat maakt de kans dat hij zelf uit de haven komt een stuk kleiner. Maar ook voor mensen op de kant geldt: kom gewoon niet kijken, dat kan in deze coronatijden echt niet”, aldus Van den Berg.

„Er wordt gewoon gehandhaafd, maar het liefst doen we dit natuurlijk niet. We willen de politie hier in Harlingen niet onnodig belasten met het bekeuren van mensen die naar een dolfijn komen kijken, maar wanneer het moet dan moet het.”