Komst Werelderfgoedcentrum Waddenzee Lauwersoog stap dichterbij

Een meerderheid van de gemeenteraad van Het Hogeland lijkt in te stemmen met een Werelderfgoedcentrum van maximaal 20 meter hoog. Dat bleek woensdagavond in de raadsvergadering.

Die vindt de komst van het informatiecentrum over de Waddenzee van groot belang voor de ontwikkeling van het toerisme in Lauwersoog. Het gebouw mag ook een grootse, iconische uitstraling hebben.

Dat een aantal mensen tegen is, neemt de PvdA voor lief. ,,Kijk naar het Forum in Groningen’’, zei Mädi Cleerdin (PvdA). ,,Daar was ook veel weerstand tegen. En nu? Mensen staan er voor in de rij.’’ Volgens de ChristenUnie kan het gebouw een aanjager van andere activiteiten in Lauwersoog worden. Ook GroenLinks is voor het plan. ,,Veel bedrijven kunnen er belang bij hebben.’’

Draagvlak

Maar andere partijen willen meer informatie over het draagvlak en de exploitatie. Ze horen en lezen steeds dat er een groot draagvlak voor het Werelderfgoedcentrum (WEC) is, maar zij kregen deze week een brief van negen (natuur)organisaties en bedrijven die voor een WEC zijn, maar zo’n groot gebouw niet vinden passen in het gebied.

,,Zorg voor consensus tussen alle partijen. Handel dat eerst af voor we een oordeel over het bestemmingsplan moeten geven’’, zei Erwin Venema (GemeenteBelangen). De VVD wil eerst meer duidelijkheid over de financiering voor ze een beslissing neemt. En dat geldt ook voor de SP. Ze vinden het plan onvoldoende onderbouwd en willen eerst een exploitatieplan van het WEC zien voor ze er mee instemmen.

Kwartiermaker sprak met vijftig organisaties

Volgens wethouder Mariette de Visser (PvdA) is geprobeerd met zoveel mogelijk partijen overeenstemming te bereiken. Een kwartiermaker sprak het afgelopen jaar met vijftig organisaties. Hij deed dat omdat er tegen het plan uit 2018, waarbij het WEC 30 meter hoog en qua oppervlakte veel groter zou worden, veel weerstand was. Hij deed ook voorstellen de aansturing van het WEC beter te regelen. Visser: ,,Het heeft lang geduurd, maar er ligt nu een beter en meer doordacht plan. Dat is de winst.’’

Het is onmogelijk alle organisaties achter het plan te krijgen, zegt ze. ,,Dat moeten we accepteren. Maar van veel mensen krijgen we wel applaus.’’

Groot informatie- en toeristisch centrum

Het Werelderfgoedcentrum moet een groot informatie- en toeristisch centrum over werelderfgoed Waddenzee worden. In het Deense Ribe staat een vergelijkbaar gebouw. Daar gaan deze week tal van bestuurders en vertegenwoordigers van natuurorganisaties naartoe.

In het WEC in Lauwersoog komt het Zeehondencentrum Pieterburen, Rijkswaterstaat en er moet wetenschappelijk onderzoek plaatsvinden. Het gaat rond de 25 miljoen euro kosten. Gemeente Het Hogeland wil daar 1,8 miljoen aan bijdragen. De gemeenteraad hakt 18 maart definitief de knoop door.