Menkemaborg in Uithuizen focust in nieuw seizoen op zijn kleine meubelen

Alle ramen in de kamers van de borg zijn geschilderd, en het interieur en de objecten zijn gecontroleerd en schoongemaakt. Daarmee staan voor de Menkemaborg in Uithuizen alle seinen op groen voor een nieuw seizoen. Het kasteelmuseum is vanaf zondag weer open voor publiek.

De Menkemaborg is een volledig ingericht huis waar te zien is hoe het was om in de achttiende eeuw te leven en te wonen op een Groninger borg. De inrichting heeft ieder jaar een ander thema. Dit met de bedoeling steeds een andere kijk op het interieur en de voorwerpen te geven.

Wandtafeltje in de Menkemaborg. Foto: Otto Kalkhoven

Kleine meubelen en houten voorwerpen

Het nieuwe thema is: ‘Klein maar fijn: kleine meubelen en houten voorwerpen in de Menkemaborg’. De aandacht gaat uit naar de kleine meubelen en houten voorwerpen die in elke kamer van de borg staan. Het zijn meubelen die dienden als siervoorwerp of een praktisch doel hadden.

In de 18de-eeuw zijn deze kleine meubelen, zoals een commode of ladekast, een secretaire of schrijfmeubel, nieuw in het interieur. De inrichting van een kamer werd daardoor ook anders en gezelliger.

Woensdag 22 april wordt een lezing over de kleine meubelen gegeven.

Overigens staan het schathuis en de borg in maart in de steigers voor groot onderhoud aan de gevels en de daken uit te voeren. Dit grote project wordt mede mogelijk dankzij subsidies van de provincie Groningen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Dioraphte.

De Menkemaborg en het restaurant blijven gedurende de werkzaamheden open.