Losdorpse maakt fietstocht tegen kindhuwelijken in Malawi

LOSDORP De 39-jarige Debora Van Zeebroeck uit Losdorp gaat in juni 500 kilometer fietsen door Malawi. Als deelnemer aan Cycle for Plan moet ze van tevoren 4.000 euro inzamelen voor projecten tegen kindhuwelijken.

Om de tocht over deels onverhard terrein in zo’n tien, elf dagen te volbrengen is een beetje goede conditie noodzakelijk. En die heeft de manager van een dierenartsenpraktijk op zich wel. „Maar ik ben niet echt een fietser. Ik heb meer met hardlopen. Maar ik heb op Marktplaats een tweedehands mountainbike gekocht, een speciale fietsbroek aangeschaft en ben sinds een paar weken in training. Die fiets hoef ik trouwens niet mee te nemen. Die hebben ze daar klaarstaan.”

Eindexamentoets

Als onderdeel van het geld inzamelen houdt Debora op 14 maart een benefiet(s)diner in het kerkje van Garrelsweer. Daarbij gaat ze live, tussen het gastvrouwschap door, fietsen op haar mtb. Die wordt voor de gelegenheid stationair bereden. In de volledig ingerichte keuken is overigens geen stilstand geboden. Daar gaat Debora’s echtgenoot Jo ferm aan de slag om een zesgangendiner te bereiden. Dat wordt niet alleen een culinaire reis door Afrikaanse landen, maar is tevens de praktische eindexamentoets voor de dierenarts die bezig is met een studie aan de culinaire vakschool.

Aan het diner, dat met een tikkie betaald wordt, kunnen veertig gasten meedoen. Het is al bijna uitverkocht. Debora hoopt nog wat extra geld te verdienen met het verkopen van drankjes als rode wijn. De teller van haar actie staat inmiddels al op ruim 2700 euro.

Sportief avontuur voor goed doel

„Wat is er mooier dan een sportief avontuur combineren met een goed doel,” meent Van Zeebroeck. „Juist. Dus dat ga ik doen. Zo combineer ik mijn eigen hang naar avontuur met een hartstikke serieus onderwerp: meisjes in Malawi een betere toekomst geven. In tegenstelling tot veel kinderen in Malawi, kon en mocht ik namelijk wél mijn eigen pad kiezen: dichtbij of juist ver weg, goed of fout. En aan onze drie dochters (van 2, 5 en 6) wil ik laten zien dat wij het goed hebben. Ik wil ze inspireren om straks hun levens op geheel eigen wijze in te richten, want eigen keuzes maken is namelijk niet altijd makkelijk, maar het besef ze te hebben is een rijkdom.”

Programma’s tegen kindhuwelijken

De opbrengst van Cycle for Plan Malawi investeert Plan International Nederland in programma’s tegen kindhuwelijken. Malawi staat op de negende plaats van landen met het hoogste aantal kindhuwelijken ter wereld. Kindhuwelijken maken een goede toekomst voor meisjes onmogelijk: ze kunnen hun schoolopleiding niet afmaken, lopen grotere kans om te worden mishandeld en hun gezondheid komt ernstig in gevaar door een zwangerschap op jonge leeftijd. Plan strijdt tegen kindhuwelijken door toegang tot onderwijs voor meisjes te vergroten en helpt meisjes om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Ook lobbyt de organisatie voor betere handhaving van de wet.

Cycle for Plan is een gesponsorde fietstocht georganiseerd door de ontwikkelingsorganisatie Plan International Nederland. Er zijn diverse edities naar Malawi, Vietnam en Guatemala. Elke tocht is een uitdagende fietstocht door een uniek gebied. Om deel te nemen halen alle deelnemers sponsorgeld op. Onderweg bezoekt de groep deelnemers projecten van Plan waar geld voor is ingezameld.

Crowdfundingsplatform

De Malawi-editie van Cycle for Plan voert door groene glooiende heuvels en langs traditionele dorpen. De groep fietst via Kasungu naar Mzuzu en vervolgt daarna de route naar het zuiden via Lake Malawi. Na een route over verharde wegen en dirt roads, eindigt de tocht bij het meer bij Nkhotakota.

Debora Van Zeebroeck kan worden gesteund via crowdfundingplatform: www.cycleforplan.nl: https://malawi.cycleforplan.nl/actie/debora-van-zeebroeck-_-boneschansker.

Plan International Nederland

Plan International Nederland is een internationale ontwikkelingsorganisatie die werkt aan duurzame armoedebestrijding en blijvende verbeteringen in de levensomstandigheden van kinderen, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Plan doet dit door het uitvoeren van projecten in 54 ontwikkelingslanden.