Opnames oorlogsdocumentaire in Baflo, Tinallinge en Middelstum

BAFLO Van 1 tot en met 4 maart zijn locaties in Baflo, Tinallinge en Middelstum omgetoverd tot heuse filmsets. Het zijn de laatste opnames voor de filmdocumentaire ‘Dat vergeet je nooit!’. waaraan al bijna twee jaar wordt gewerkt.

Voor de film worden een viertal veelbesproken gebeurtenissen nagespeeld. Hoort u deze dagen harde knallen? Wees dan gerust.

De film brengt het oorlogs- en bevrijdingsverleden in het Hogeland tot leven. Inmiddels hebben 17 interviews plaatsgevonden met ooggetuigen, met een historicus en met familieleden van NSB’ers die over de invloed na de oorlog konden vertellen. Ook hebben interviews plaatsgevonden met kinderen en jongeren om ook hun perspectief op WO2 in de film te verwerken.

Première

Op 18 april gaat de film in première, in Dorpshuis Agricola in Baflo. Van 21 april tot en met 5 mei zijn de film en de expositie gratis te bekijken: van 14.00 tot 17.00 uur. De film draait elke middag twee keer, om 14.00 uur en om 15.30 uur (niet op maandag).

De expositie over oorlog en bevrijding op het Hogeland biedt een kijkje in een wereld van mobilisatie, de NSB op het Hogeland, de Jodenvervolging, verzet en bevrijding. Ook het leven van de gewone burger tijdens de oorlog wordt weergegeven. Tijdens de tentoonstelling is Chris Scholtens van Museum 40-45 uit Kolham aanwezig met een stand met boeken over WOII.

Lezingen

Op 26 maart zal Freek Stuivenga van de Historische Kring Baflo de lezing ‘Weet u het nog? Baflo 1940-1945’ verzorgen. Op dinsdag 7 april om 20.00 uur vindt er een lezing plaats door de heer De Wind over ‘Groningen, DuitseGarnizoenstad 1940-1945’. Beide lezingen vinden om 20.00 uur plaats in de Faberzaal van Dorpshuis Agricola Baflo. De lezingen zijn vrij toegankelijk.

Rondwandelingen

Onder de bezielende leiding van Kees Danhof (Historische Kring Baflo) kan men meedoen aan een rondwandeling door de voormalige gemeente Baflo, langs diverse plekken waar bijzondere en ingrijpende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden in de oorlogstijd. De wandelingen vinden plaats op zondag 26 april en 3 mei, om 14.00 uur. Deelname is gratis.