Lezing Natascha’s Beloofde Land in Sauwerd

SAUWERD De jaarlijkse gezamenlijke lezing van de protestantse gemeentes Winsum-Halfambt en Adorp-Wetsinge-Sauwerd wordt op donderdag 27 februari gegeven door schrijfster en documentairemaakster Natascha van Weezel.

In de PKN-kerk in Sauwerd draait het vanaf 20.00 uur om Natascha’s beloofde land.In 2018 reisde zij een maand op de fiets voor haar serie ‘Natascha’s Beloofde Land’ (VPRO) door Israël en de Westbank.

Zelf op zoek

Natascha’s opa was haar held. Hij vluchtte vanuit Polen naar Nederland en daarna via Frankrijk naar Zwitserland, om uit handen te blijven van het naziregime. Hij leerde haar trouw te blijven aan haar idealen. In haar poëziealbum schreef hij: ‘Lieve Tascha, onthoud dit goed: wit of zwart, arm of rijk, alle mensen zijn gelijk.’ Maar ten opzichte van het Palestijns-Israëlisch conflict was het voor Natascha lange tijd een worsteling. Het viel haar op dat haar Israëlische vrienden nog nooit een Palestijn ontmoet hadden. En andersom. Dus ging Natascha zelf op zoek.

Ze reisde in 2018 op de fiets door Israël en de Westbank en sprak met iedereen. Van de familie van Palestijnse aanslagplegers (‘martelaren’) tot Instagram-influencers die gesponsord worden door de Israëlische wapenindustrie, van bewoners van Joodse nederzettingen tot Palestijnse stedenbouwers.

De lezing is gratis toegankelijk.