Carnaval in Kronkeldörp: 'De Heer is met zijn volk'

Als de praalwagens zondagmiddag Kronkeldörp binnenrijden, stopt het (even) met regenen. ,,De Heer is met zijn volk’’, zegt Ernens Stiekema (80) opgewekt en met een dankbaar knikje naar de hemel.

Stralend maakt ze met nog twee dames op leeftijd haar opwachting bij de entree van Kronkeldörp. Om haar hals een sjaal van Carnavalsvereniging Oldeclooster. De aandacht van de drie oma’s is speciaal voor die ene praalwagen, waaraan hun gezamenlijke kinderen en kleinkinderen maandenlang hebben gewerkt. ,,De Mexicaanse wagen’’, vertelt Stiekema, die zelf in het dorp woont.

Drie oma’s

De drie oma’s hebben af en toe de vorderingen bekeken in een boerenschuur in de wijk Dobbe/Grijssloot ,,Maar we hebben alleen delen gezien. De complete wagen is veel te hoog voor de schuur en pas op het laatste moment buiten afgebouwd. We zijn heel benieuwd naar het eindresultaat.’’

De praalwagenoptocht staat bol van creatieve en prachtig uitgevoerde ontwerpen maar Fiësta Mexicana steelt in ieder geval voor de drie oma’s de show. Een grote groep dansende Mexicanen met poncho’s en sombrero’s kondigt het Mexicaanse feestje - reuzegroot en uitgevoerd in van crêpepapier- aan. Een heuse piňata (ezel) trekt de kar. Voorop de cantina zit een gitaar spelende mariachi, bovenop een indrukwekkende danseres met jurk in Mexicaanse kleuren en een rode bloem in het haar. Ze geeft een wervelende show tussen een ronddraaiende cactus en rode peper.

Chateau Meiland en Buurman & Buurman

Langzaam trekt de lange stoet met dweilorkesten voorbij aan het publiek in de Hoofstraat. Tien grote voorstellingen van verschillende wijken, aangevuld met creaties van verenigingen, duo’s en zelfs eenlingen. Buurman & Buurman zijn van de partij, evenals de Dukes Of Hazzard. En Martien Meiland met zijn gevolg en een heus chateau. Er worden varkens gewassen en onder de noemer Nog Eend(t)je wordt een nagebouwde Deux Chevaux gepresenteerd. Aan kinderen worden mini-eendjes (gummetjes) uitgedeeld. En er is veel confetti en snoepgoed.

De duvel: al weer regen

En er zijn regenbuitjes. Het is of de duvel ermee speelt, zegt penningmeester en omroeper Ruud Niewold van Oldeclooster. Bijna veertig jaar was het weer prima, maar dit is nu de tweede keer op rij dat het regent. ,,Maar gelukkig hebben we geen last van storm, zoals veel verenigingen elders in het land gisteren wel.’’

Prins Jan V, zijn adjudant en de Raad van Elf nemen bij de entree van het dorp het defilé af. De regen valt met bakken uit de hemel als zij aansluiten in de rij. ‘Groeten uit de feesttent’, schalt uit de speakers.