Carnaval Kronkeldörp steeds drukker: vol is vol

De tent bij de residentie Kronkelhoes is opgebouwd en de kostuums hangen klaar. Vrijdag barst het carnaval los in Kronkeldörp.

Prins Jan V voert vanaf vrijdagmiddag de scepter over Kloosterburen. Dan draagt de burgemeester hem symbolisch de sleutel over van Kronkeldörp en dompelen velen zich onder in het feest der zotten.

Maar carnaval is veel meer dan feesten en bierdrinken, zegt voorzitter Frans Hegeman van Carnavalsvereniging Oldeclooster. ,,De saamhorigheid is met carnaval nog groter dan anders. Jong en oud staat schouder aan schouder, rangen en standen zijn onbelangrijk.’’

Prinsenfeest

Het prinsenfeest op zaterdagavond is al dagen uitverkocht. In residentie met de grote tent is ruimte voor 1300 gasten. ,,Het feest was altijd al drukbezocht, maar vorig jaar was het echt niet te filmen. Rond 19.00 uur stonden buiten al zeven- tot achthonderd mensen te wachten op de opening om 20.30 uur. Daarom hebben we nu gekozen voor kaarten in de voorverkoop. Vol is vol.’’

Het feest van zotheid, spot en uitbundigheid wordt groots gevierd in het overwegend katholieke Zuiden. Maar ook in Kloosterburen, een katholieke enclave op het verder gereformeerde en hervormde Hogeland, is het ook een echte traditie.

Katholieke jongeren probeerden hier in de jaren zestig carnaval van de grond te krijgen. Nadat zuiderling Cees van Noord naar het dorp verhuisde en daar de nieuwe kroegbaas werd, nam het zottenfeest een vlucht. In 1970 werd carnavalsvereniging Oldeclooster opgericht.

De optocht van praalwagen stelde in het begin weinig voor. Toch spraken de gereformeerde inwoners uit het buurtdorp Kruisweg er schande van en boycotten het carnaval. Hegeman: ,,In dit tijd waren de leerlingen van de katholieke school vrij. Bij de gereformeerde school plakten ze de ramen dicht met kranten. Het geloof speelt nu nauwelijks nog een rol. Twee wijken in Kruisweg maken een praalwagen.’’

Optocht

Tijdens de optocht zondagmiddag trekken rond de veertig wagens door het dorp, begeleid door muziekgezelschappen. De prins (Jan Hofman), adjudant (Henk Gerdez) en de Raad van Elf plus het bestuur voeren de stoet aan. Het evenement brengt jaarlijks duizenden bezoekers op de been. Ze moeten 4 euro entree betalen. ,,Dat geld is nodig om het financiële plaatje rond te krijgen’’, verklaart Hegeman. Vooral de kosten voor verzekering en beveiliging zijn de laatste jaren fors gestegen.

Hegeman, zes jaar in het bestuur en voor het tweede jaar voorzitter, reist zelf niet mee in de optocht. ,,Ik blijf op de grond voor de coördinatie. Er is veel te regelen met zo’n groot publiek.’’ Zondagavond wordt de wisselbokaal Cevano Kronkeloar - vernoemd naar Cees van de Noord - uitgereikt aan het team met de meest aansprekende praalwagen.

Vorig weekend ging het al los in Kloosterburen met het kleintje carnaval voor kinderen. En net als de 25 voorgaande jaren was prins carnaval met de Raad van Elf in Bedum om te feesten met de verstandelijk beperkte bewoners van ‘s-Heeren Loo. ,,Een groot feest. Iedereen was total-loss.’’

Echte zotten feesten door tot dinsdagavond. Om middernacht begint de vastentijd van veertig dagen, tot Pasen. Kronkeldörp heet dan weer gewoon Kloosterburen.

‘In De Hoogte houden ze ook van een feestje’

Ook in de stad Groningen kunnen zotten hun hart ophalen. Karnavalsvereniging De Trefplonsers houdt zaterdag voor het eerst een carnavalsfeest in de accommodatie van buurt- en speeltuinvereniging De Hoogte.

Twee keer werd daar al de prinsenwissel gevierd. ,,Afgelopen november kwamen er naast andere carnavalsverenigingen uit de regio ook veel buurtbewoners op af’’, vertelt voorzitter Peter Bakker. ,,Ze houden wel van een feestje hier. Daarom nu een groot feest.’’ ‘s Middags is het zottenfeest voor kinderen, ‘s avonds voor volwassenen.

De Trefplonsers, die jarenlang carnaval vierden in Paterswolde, hebben een prinsenpaar. Prins en prinses gaan zondag met de Raad van Elf naar Kloosterburen, om daar te genieten van de optocht met praalwagens. ,,Maandag gaan we naar Rosenmontag van De Blauwe Schuit in Delfzijl.’’