Hilda Schuitema wereldkampioen stamppotkoken, Manon de Haan (11) uit Bedum tweede op NK snertkoken

HORNHUIZEN Hilda Schuitema uit Hornhuizen ( 54),is wereldkampioen Stamppotkoken 2020 geworden. De in het dagelijkse leven als begeleidster verstandelijke gehandicapten werkzame winnaar behaalde met haar hutspot met pesto 332,50 punten.

Ze had een ruime voorsprong op beroepskok Michel Rekers (43) uit Alkmaar. Derde werd maitre cusinier Reinder Manstetten ( 48) uit Brugge. Een verbaasde Hilda nam met veel plezier haar zilveren opscheplepel en de beker in ontvangst.

Manon de Haan uit Bedum

Heel bijzonder was ook de uitslag van het Bauhaus WK Snertkoken. Michel Rekers (43) uit Alkmaar behaalde 332 punten met zijn Oud Hollandse snert met rookworst van blote billetjes in het gras de eerste prijs. Op de tweede plaats eindigde de jeugdige Manon de Haan (11) uit Bedum. Oma Sina de Haan ( 69) uit Bedum deed al vele jaren mee aan deze wedstrijd. Ze wilde hiermee de traditie van snert , zoals die vorig jaar is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, doorgeven aan de volgende generatie. En Manon heeft samen met oma maanden geoefend. Met 327,5 punten voor haar Anti-griep snert werd ze tweede. Op de derde plek eindigde nieuwkomer Fedde Zwart (36 ), energie specialist ontwikkeling , uit Amsterdam met zijn Friese erwtensoep met een Amsterdams tintje.

Het Bedumer tintje was echter wat sterker aanwezig, met ook Bedumer Henk van der Velde als voorzitter van de stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen, die het WK organiseerde..