250 Ambassadeurs Tocht om de Noord in Delfzijl

DELFZIJL Wethouder Hans Ronde van de gemeente Delfzijl heeft vrijdag 250 ambassadeurs van de Tocht om de Noord ontvangen in de Evenementenhal in Delfzijl.

Daar vond de officiële kick off van het wandelevenement plaats. Organisator Peter Velthuis overhandigde de wethouder daarbij een bosje tulpen. Voor alle bezoekers was er aan het eind een bosje bloemen.

Het wandelfestival vindt eind september plaats in en om Delfzijl. Tijdens de bijeenkomst met ambassadeurs uit het hele land was er speciale aandacht voor het Bevrijdingsvuur naar alle dorpen op 5 mei en natuurlijk de Tocht om de Noord zelf met als thema 75x vrijheid.

In het kader van 75 Jaar Vrijheid in Groningen wordt op 5 mei het Bevrijdingsvuur naar álle plaatsen in de provincie Groningen gebracht. Groningen is de enige provincie in Nederland waar de Bevrijdingsvuren op zo’n grote schaal worden ontstoken en waar dit in onderlinge samenhang gebeurt.

Deze ‘Bevrijdingstocht’ wordt gecoördineerd door de Tocht om de Noord. „Door het vuur door de héle provincie te verspreiden, vieren alle Groningers samen de vrijheid, van Ter Apel tot Zoutkamp,” vertelt Velthuis.

Lopend vuurtje

Het Bevrijdingsvuur arriveert ’s ochtends in het Stadspark in Groningen. Vanaf daar kan het vuur naar alle hoeken van de provincie gebracht worden. De organisatie zoekt nog individuen en/of groepen die willen helpen om het Bevrijdingsvuur naar hun dorp te brengen. Dit kan bijvoorbeeld wandelend, hardlopend of fietsend, maar ludieke acties zijn ook meer dan welkom.

„Er hebben zich inmiddels bijvoorbeeld ook ruiters en zwemmers aangemeld. Het is overigens ook mogelijk om het vuur helemaal vanuit Wageningen op te halen en naar een plaats in Groningen te brengen. Dit gebeurt door enkele hardloopgroepen in onze provincie.”

„Je kunt je als individu aanmelden, maar ook als groep. Denk bijvoorbeeld aan je hardloopploeg, voetbalteam, schoolklas of theatergroep. Of denk aan inwoners van verzorgingstehuizen, die in een rolstoel meedoen en worden voortgeduwd door hun (klein-)kinderen of vrijwilligers. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen ], ook al is het voor een paar honderd meter. Wij zorgen ervoor dat alle personen die voor een bepaald dorp willen lopen aan elkaar gekoppeld worden en de mogelijkheid krijgen om mee te doen. Elk dorp heeft één contactpersoon die dit coördineert. Uiteindelijk gaat het om verbinden en ontmoeten, en samen herdenken en vieren.”

Samen de vrijheid vieren

Alle deelnemers voor een bepaalde plaats komen gezamenlijk die plaats binnen. Dat is een feestelijke gebeurtenis. In het dorp wordt het vuur vervolgens op een centrale plek ontstoken. Een ‘Vrijheidstoast’ maakt het dan helemaal af: samen proosten op de vrijheid.

De aankomst in een dorp kan orbeeld gekoppeld kunnen worden aan andere lokale activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid.

Meer informatie en het aanmeldformulier zijn te vinden op: www.bevrijdingstocht.nl.