Aanleg van de stroomsnelweg van de Eemshaven naar Groningen wordt 'heftig': 'Er gaat nogal wat gebeuren'

De aanleg van de nieuwe stroomsnelweg van de Eemshaven naar Vierverlaten bij Groningen, die binnenkort begint, wordt ingrijpend voor de omgeving.

Dat zei wethouder Mariëtte de Visser van de gemeente Het Hogeland donderdagmiddag in de Eemshaven bij de opening van het informatiecentrum van Tennet. In het centrum kunnen belangstellenden en omwonenden vragen stellen over de bouwwerkzaamheden van de 40 kilometer lange stroomsnelweg, die na twaalf jaar voorbereidingen spoedig begint en ruim drie jaar duurt. ,,De bouwperiode zal best heftig zijn voor onze inwoners’’, schat De Visser in.

Dat is ook de conclusie van projectleider Klaas Bakker van netbeheerder Tennet. ,,Wij zijn klaar om te beginnen. Maar de werkzaamheden zullen zeker niet ongemerkt blijven in de omgeving. Er gaat nogal wat gebeuren.’’

Zwaarder dan de Eiffeltoren

Hij gaf een korte opsomming van de megaklus. Zo is er voor 14.000 ton aan masten nodig, tweemaal zoveel als de Eiffeltoren. Voorts is 38.000 kuub beton voor funderingen nodig, terwijl wordt gerekend met 1600 ton aan metaal voor wapening. De heipalen hebben bij elkaar opgeteld een lengte van 5500 kilometer. Vele duizenden ladingen met zand en staal worden straks dus vervoerd over de bescheiden wegen in het gebied.

Tennet heeft met 160 grondeigenaren afspraken gemaakt over de komst van de nieuwe stroomleiding. Maar met drie of vier zijn die gesprekken nog niet afgerond.

Compensatie

Daaronder is ook Het Groninger Landschap. Dat wil pas groen licht geven voor de plaatsing van drie masten wanneer de ecologische compensatie voor de operatie is geregeld. Daarvoor is 4,7 miljoen euro beschikbaar. Onder leiding van de provincie is er een plan voor de Medenertilsterpolder gemaakt, maar daar is nog geen overeenstemming over bereikt met alle betrokkenen.

,,De compensatie moet eigenlijk worden geregeld voor de werkzaamheden beginnen’’, zegt directeur Marco Glastra van Het Groninger Landschap.

Hij maakt zonneklaar geen werkzaamheden te accepteren op gronden van Het Groninger Landschap tijdens het broedseizoen. ,,Tijdens het broedseizoen komen ze ons land niet op. Daar zullen we geen toestemming voor geven. We staan pal voor de belangen van de weidevogels.’’