Omvang Werelderfgoedcentrum Lauwersoog gehalveerd

Het nog te bouwen Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog wordt veel kleiner dan gepland. Het oppervlak gaat terug van 16.000 naar 8000 vierkante meter.

Ook wordt het pand niet meer 30 maar nog maar 20 meter hoog en komt het niet meer op palen maar op maaiveldhoogte.

Dat staat in het nieuwe bestemmingsplan dat gemeente Het Hogeland binnenkort aan de gemeenteraad voorlegt. De aanpassingen vormen de basis voor een nieuw te maken ontwerp van het centrum.

Bezwaren natuur- en milieuorganisaties

De gemeente heeft het bestemmingsplan gewijzigd naar aanleiding van de bezwaren van tal van natuur- en milieuorganisaties, zegt ze. Organisaties als de Waddenvereniging, Het Groninger Landschap en It Fryske Gea zijn voor een informatiecentrum in Nationaal Park Lauwersmeer maar vonden het opvallende gebouw van de Deense architect Dorte Mandrup veel te volumineus. Dat torende hoog uit boven de dijk en de R.J. Cleveringsluizen.

In het Werelderfgoedcentrum (WEC) zou eerst een hotel komen, uitgebaat door de Delfzijlster ondernemer Arie Heuvelman maar hij trok zich terug. In het bestemmingsplan komt nu helemaal geen plek meer voor een hotel.

Zeehondencentrum Pieterburen

Wat er wel in komt is niet helemaal duidelijk. In ieder geval verhuist het Zeehondencentrum in Pieterburen ernaar toe en komt er een toeristisch informatiecentrum over de Wadden, Unesco Werelderfgoed. Verder zouden er wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen Universiteit kunnen werken. Meerdere plaatselijke ondernemers zouden er ook graag zitten of willen samenwerken met het centrum.

De gemeenteraad behandelt het bestemmingsplan op 26 februari.