Onstuimig weer houdt berger containers nog even aan de kant

De containers die van de OOCL Rauma zijn afgevallen, liggen waarschijnlijk op de bodem van de Noordzee. Ze kunnen door het onstuimige weer nog niet worden geborgen.

De Rauma, varend onder de Nederlandse vlag, verloor in totaal zeven containers, boven Ameland en Terschelling. In drie containers zaten papieren rollen, in twee ‘package equipment’ voor een papiermachine en twee containers bevatten melkpoeder. Aan boord waren geen gevaarlijke stoffen.

Windkracht 7

De eigenaar is aansprakelijk gesteld door Rijkswaterstaat en heeft inmiddels een berger gecontracteerd. Die kan echter nog niet de zee Windkracht op, omdat er nog altijd sprake is van windkracht 7.

,,De wind neemt nog niet af’’, zegt woordvoerder Edwin Granneman van de Kustwacht. De verwachting is dat de berging, gedaan door rederij Noordgat van Terschelling, donderdag kan beginnen.

Rijkswaterstaat wil de containers zo snel mogelijk weg hebben. ,,We weten de laatste posities van de containers wel, maar het is zeer aannemelijk dat ze op de bodem liggen’’, aldus woordvoerder Edwin de Feijter. ,,Je moet ze dus weer opsporen en dan pas kun je beginnen met bergen. Er staan nog metershoge golven, dus ze kunnen er nog niet veilig bij komen.’’

Schip ligt niet voor anker

Het schip ligt niet voor anker, maar vaart met de boeg in de wind zachtjes richting het noordwesten, nog altijd buiten de verkeersbaan om de overige scheepvaart niet te hinderen.

De uiteindelijke bestemming is Rotterdam. De Rauma was vertrokken uit de haven van Kotka (Finland).