Ivo Kroes, Fleur Medema en Fivelcrossers winnaars sportverkiezing Noord-Groningen

WINSUM Fleur Medema en Ivo Kroes zijn verkozen tot sportvrouw en sportman van het jaar tijdens de zevende editie van het Noord-Groninger Sportgala.

Vrijdagavond zagen enkele honderden belangstellenden in De Poort in Winsum FCC de Fivelcrossers als beste sportploeg en Jasmijn van Zantwijk als beste sporttalent naar voren komen.

De sporters uit de nog nieuw te formeren gemeente Eemsdelta gingen met alle prijzen in de door EemsmondSport gehouden verkiezing naar huis. De grootste verrassing was dat kickbokser Sarèl de Jong uit Meedhuizen haar titel van Sportvrouw van het Jaar niet wist te prolongeren.

Verrassing

Vrijwel iedereen, inclusief de vakjury, had kickbokskampioene Sarèl de Jong, met afgelopen jaar twee geprolongeerde wereldtitels, al als winnaar gezien. De titel Sportvrouw van het jaar ging echter, dankzij de grote steun vanuit de publieksjury, heel verrassend naar meervoudig kampioene westernriding Fleur Medema uit Appingedam. Zij was ook de eerste sportvrouw van het jaar van EemsmondSport.

Het verschil tussen de nummers een en twee bedroeg slechts 0,16 punten. In deze categorie ging de derde prijs naar atlete Danara Stoppels uit Holwierde. De dames ontvingen de prijzen uit handen van wethouder Harmannus Blok van de gemeente Het Hogeland, die als gastheer van het gala ook de overige prijzen zou uitreiken.

Een plaatsgenoot van Stoppels wist de hoofdprijs wel te bemachtigen. Ivo Kroes, lid van zwemvereniging Azuro wist hardloper Jan Venhuizen uit Wagenborgen en roeier Maarten Veninga uit Delfzijl te kloppen. Hij was daar zelf nog het meest verrast over, maar noemde het een grote eer dat hem de titel Sportman van het Jaar ten deel was gevallen.

De vakjury was behoorlijk verdeeld over de vraag wie de titel Sporttalent van het Jaar zou moeten krijgen. Uiteindelijk ging die naar de 15-jarige Jasmijn van Zantwijk, lid van boksvereniging Delfzijl. „Ik had dit totaal niet verwacht maar ben er enorm blij mee,” sprak ze verheugd. Het sporttalent versloeg darter Luke van der Kwast (Delfzijl) en voetballer Tim Hoff van eersteklasser vv Winsum die respectievelijk tweede en derde werden.

Stemmen publiek geven de doorslag

Bij de verkiezing van de Sportploeg van het Jaar kreeg Karateclub Kyocho uit Delfzijl de meeste punten van de vakjury, maar ook hier gaven de stemmen van het publiek de doorslag. FCC De Fivelcrossers uit Appingedam ontving de trofee uit handen van Miss EemsmondSport Jo-Anne Bosk, die de zieke Anne Kamminga op het laatste moment verving. Op de derde plaats eindigde Turnvereniging VIOS uit Warffum, vierde werd het Menteam Lamein, eveneens uit Warffum en korfbalclub DWA/Argo uit Winsum en Bedum kreeg het bij de vijfde plaats behorende certificaat.

Salima Rozema

Een nieuw onderdeel van de Noord-Groninger Sportverkiezing was de Waarderingsprijs voor de G-Sport. Daarvoor waren twee genomineerden geselecteerd. Dat waren atlete Salima Rozema uit Appingedam en het G-voetbalteam Het Hogeland. Van de vakjury kreeg Salima Rozema een punt meer dan haar tegenstrevers en de publieksjury beloonde haar prestaties met iets meer dan vier punten verschil in haar voordeel. Rozema kon zelf niet aanwezig zijn om de prijs in ontvangst te nemen omdat ze in voorbereiding op een wedstrijd was.

Sandra Mollema

Om een heel andere redenen (werk) was de winnares van de oeuvreprijs niet op het gala present. Zij liet zich overigens wel vertegenwoordigen en hoorde pas later dat ze had gewonnen. Sandra Mollema, bakkeniste van zijspancoureur William Matthijssen, was al meerdere keren genomineerd voor de titel Sportvrouw van het Jaar. „Het is me nog steeds niet gelukt om die prijs te pakken, maar dat ik de oeuvreprijs heb gewonnen doet me goed. Hier spreekt ook waardering uit voor dat wat ik doe,” aldus de vrouw die in het dagelijks leven een bus bestuurt.

Tussen de sportieve onderdelen door was er voor Luc Veenstra van Reuma Nederland ruimte gemaakt om uit de doeken te doen hoeveel mensen met deze aandoening te maken hebben en welke impact dit op hun leven heeft. Zijn betoog maakte diepe indruk op de aanwezigen.

150.000 euro Bedumer Winterloop

Ook de organisatie van de Bedumer Winterloop was present om een nieuwe tussenstand wereldkundig te maken van de tiende editie die onlangs is gehouden en waarvan de opbrengst naar het UMCG Kankerfonds gaat. Ex-bakker Klaes Hoekstra en zijn twee metgezellen toonden een cheque waarop een bedrag van 150.000 euro stond vermeld. „En dan te bedenken dat we alles nog niet binnen hebben. Het is echt onvoorstelbaar,” aldus Hoekstra.

Het sportgala werd opgefleurd met een optreden van zanger Stevan Bloema uit Roodeschool, die er niet veel moeite voor hoefde te doen om de zaal in beweging te krijgen.