Bedumer Winterloop naar nieuw recordbedrag: 139.975 euro

BEDUM De tiende editie van de Bedumer Winterloop heeft opnieuw een recordbedrag opgeleverd. Voorzitter Klaes Hoekstra maakte zaterdagavond de voorlopige eindstand bekend in de overvolle feesttent op het Versplein in Bedum.

Na de recordopbrengst van vorig jaar van € 118.000,- dacht de organistie dat het plafond wel bereikt was, emaar er werd liefst € 139.975,- bijeen gesprokkeld voor de zeven uitgezochte onderzoeken van het UMCG Kanker Researchfonds.

Sander de Hosson

Traditioneel is de start van de Bedumer Winterloop altijd bij Gerrit Koning van restaurant Caenerij op de dinsdagavond. De benefietavond wordt altijd door hem aangeboden aan ondernemend Bedum. Hoofdgast was de bekende longarts Sander de Hosson, onder andere de initiator van de koppelbedden.Hij kreeg dan ook een koppelbed aangeboden door het team van de Bedumer Winterloop. De Hosson schonk dit bed door aan het UMCG.

Thema-avond kanker

Woensdagmorgen ging het team op stap met twee onderzoekers van het UMCG naar de basisscholen in Bedum voor een educatief ochtendje. Zij vertelden de kinderen wat kanker nu eigenlijk is en hoe dit kan ontstaan. De avond werd ingevuld met een Aziatische buffet door Colourful het Hogeland. De donderdagavond was er een speciale thema-avond over kanker. Hier vertelden professor Steven de Jong en Merel Henning van de Stichting Merels Wereld over hun bijzondere werk. Het team van de Bedumer Winterloop was met name onder de indruk van Merels vechtlust voor longonderzoek wereldwijd, waarop werd besloten haar € 3000,- te doneren voor haar stichting.

Henk Jan Bolding

Vrijdagavond om 18.00 uur werd de Bedumer Winterloop geopend door onze nieuwbakken burgemeester Henk Jan Bolding van gemeente Het Hogeland. Aansluitend arriveerde de carnavalswagen met Prins Jan de vijfde, kapsters Geralda en Esther en de adjudanten van de carnavalsvereniging Kloosterburen om vervolgens de 24 uurs Knipstube te openen in Hotel ‘t Gemeentehuis.

Er waren vele activiteiten op en rond het Versplein. Colourful het Hogeland verzorgde de wereldse hapje. Niels van Os verzorgde een trainingsavond met de tweevoudig wereldtitelhouder kickboksen Sarél de Jong en Jasmijn Tempel. De zwemclub van Aqua Bedum hield een swimchallenge en de volleybalmeiden haalden sponsorgeld op door twaalf uur te volleyballen en waxinelichtjes te verkopen. De avond werd afgesloten door de coverband Melrose.

Dorpsontbijt

Zaterdagmorgen werd er zoals altijd gestart met een dorpsontbijt voor vrijwilligers en inwoners. Hierna kon men zich laten inschrijven voor de wandeltocht van 5 of 12.5 km. Dit nieuwe onderdeel kon rekenen op zo’n 200 deelnemers. Onderweg waren er twee smakelijke en interessante stops bij boer van der Giezen in Onderdendam en in Fraamklap bij Bosch.

Om 13.00 uur startte de uiteindelijke winterloop met de wandelaars, schoolkinderen, bedrijventeams en de volwassenen/oudere jeugd. Noemenswaardig is nog de finish van elf topmeiden die allen getroffen door kanker en/of net schoon verklaard waren, met elkaar wandelden en maar liefst meer dan € 13.000,- meebrachten. Ook Anneke Bijma, die vanuit Uithuizen liep voor haar pas overleden nichtje Nicole, maakte indruk.

Het dweilorkest van de Menaemer Feintsjes wisten het Versplein en later tijdens de nazit in de tent, een ieder in feeststemming te brengen. De Hollandse slotavond werd verzorgt door de Heren Peter Zuidhof en Gerben Dwarshuis. Zij brachten de uitzinnige menigte in de juiste feeststemming.