Onverwachte wending in politieke crisis Ameland: Beide wethouders stappen op

Zowel PvdA-wethouder Ellen Bruins Slot als AmelandEén-wethouder Theo Faber stapte maandagavond op. Ze voelen geen steun meer vanuit de gemeenteraad.

Voor wethouder Bruins Slot had de voltallige oppositie (zes zetels) sinds vorige week maandag een motie van wantrouwen ingediend. Zij is niet meer vertegenwoordigd in de raad sinds het enige PvdA-raadslid Irma Marinus begin januari uit de partij en coalitie stapte. Sindsdien heeft die coalitie een minderheid (vijf zetels).

De oppositie eiste al vóór het indienen van de motie het opstappen van Bruins Slot. Die weigerde, coalitiepartij AmelandEén sprak openlijk steun voor haar uit en benadrukte dat de wethouders in afwachting van een nieuwe coalitie nog meer dan genoeg werk hadden liggen. Ook stelde AmelandEén-voorzitter Andries Metz dat dialoog belangrijker was dan moties en dreigementen.

‘Beschadigingsacties’

Tot ieders verbazing opende de raadsvergadering maandag met de mededeling van wethouder Theo Faber dat hij zijn ontslag zou indienen. Faber zei te weinig vertrouwen vanuit de raad te voelen en sprak over ,,beschadigingsacties’’ vanuit de oppositie en ,,tegenwerken om het tegenwerken’’.

In zijn kielzog stapte ook Bruins Slot op. De klaarliggende motie van wantrouwen kwam daardoor niet in stemming.

Nog dertig dagen aanblijven

Omdat beide op eigen initiatief vertrekken mogen zij nog dertig dagen aanblijven om lopende zaken af te wikkelen. Ameland ‘82-fractievoorzitter Han van Heerde zei te hopen dat er binnen die dertig dagen een nieuwe coalitie gevormd kan worden.

Na de mededeling van de beide aangeslagen wethouders werden zij door meerdere fractievoorzitters bedankt voor hun ontslag. Jeroen de Jong (CDA) zei het voorstel om tot dialoog te komen nu met beide handen aan te zullen grijpen, en ook Piet IJnsen (Algemeen Belang Ameland) zei nu tot een ,,goed en degelijk bestuur’’ te willen komen.

De roerige vergadering was de eerste van burgemeester Leo Pieter Stoel, die half januari geïnstalleerd is.