Groningstalige speelfilm in Usquert

USQUERT - Liek achter de badde, de eerste Groningstalige (misdaad)speelfilm, wordt donderdag 30 janurari om 20.00 uur vertoond in het dorpshuis van Usquert.

Naast het Gronings wordt er ook Stellingwerfs en Drents gesproken. De film wordt gebruikt om de aandacht te vestigen op het Gronings en ander Nedersaksische talen. Er kan een petitie worden ondertekend die de minister wordt aangeboden. In Usquert wordt de 1.000e handtekening gezet waardoor de filmavond feestelijk begint.

Nederlands ondertiteld

De fim is Nederlands ondertiteld en duurt ruim anderhalf uur. In de petitie wordt de minister gevraagd om er voor te zorgen dat het Gronings de Europese erkenning krijgt en gelijkwaardig wordt aan het Fries.

Van de schrijver Harry Töben verscheen in 2011 de eerste misdaadroman in de Groninger taal. Het boek werd door kenners omschreven als Groninger literatuur. In 2016 werd besloten om het boek te verfilmen. Harry Töben heeft het scenario geschreven. Hij besloot de stichting Grunneger film op te richten die de film ging produceren.

tot 1998 in Westerwolde, Kanaalstreek, Drentse Monden en de stad Groningen. Het is het verhaal van gewone mensen die tot misdaad komen. De hoofdrollen zijn voor de beroepsacteur Nico van der Wijk en Marieke Klooster (ex-Vrouw Holland).