Geduld KwadrantGroep raakt op: ‘Gemeente Ameland, schiet op!’

Elk uur dat een definitieve klap op de nieuwe Stelp uitblijft kost geld, zei KwadrantGroep-baas Jan Maarten Nuijens gisteravond tijdens een informatieavond.

Gemeente Ameland en KwadrantGroep tekenden al in december 2018 voor nieuwbouw van het ouderencentrum aan de rand van Hollum. Sindsdien is gewerkt aan een plan, is de huidige Stelp ‘brandonveilig’ verklaard en moest er voor drie ton een nieuwe sprinklerinstallatie met watertanks komen.

Ook stak werkgroep De Stelp op De Stelp een spaak in het wiel door met een petitie te komen - door meer dan duizend mensen ondertekend - voor een nieuwe Stelp op de huidige locatie.

‘Gemeente Ameland, schiet op!’

Het duurt Kwadrant allemaal te lang, bleek gisteravond tijdens een inloopbijeenkomst over de plannen voor nieuwbouw. ,,Gemeente Ameland, schiet op!’‘ zei Jan Maarten Nuijens, voorzitter van de Raad van Bestuur van KwadrantGroep over de besluitvorming rond ouderenzorg en de nieuwbouw van het zorgcentrum.

Kwadrant wil het aan de rand van het dorp en niet op de huidige locatie. Nuijens lichtte de visie van Kwadrant toe voor een zaal met iets meer dan honderd aanwezigen.

‘Elk uur uitstel kost geld’

Uitgangspunt van zowel Kwadrant als de gemeente is dat Amelanders hun leven lang op het eiland kunnen blijven, ook als ze oud en zorgbehoevend zijn. Daar moet een mooi en functioneel gebouw voor worden neergezet, waar modern gewerkt kan worden, met zorg op maat en waar de bewoners huren van het gemeentelijk woningbedrijf en dus in hun eigen appartement wonen.

Het huidige zorgcentrum De Stelp is niet meer van deze tijd. De gemeente moet nu maar eens een knoop doorhakken, meent Nuijens. ,,Elk uur uitstel kost geld.’‘

Fabels

Wim de Boer (96) is voorstander van nieuwbouw op de huidige plek. De oud-politicus, bewoner van De Stelp, lid van de werkgroep De Stelp op De Stelp en oudste man van het eiland, noemde het een leugen dat nieuwbouw op de huidige plek onhaalbaar is. De Boer noemde de inhoud van de brochure die Kwadrant huis aan huis op het eiland verspreidde en Nuijens’ verhaal fabels.

Nuijens reageerde boos: ,,Ik accepteer het niet dat ik voor leugenaar wordt uitgemaakt!’‘

Bouwen op de nieuwe locatie is écht goedkoper, stelt de Kwadrant-baas.

Gemeenteraad moet nog steeds kiezen

Ondertussen moet de gemeenteraad nog steeds kiezen tussen nieuwbouw op de oude locatie of nieuwbouw op de nieuwe locatie aan de Oranjeweg. ,,Er zijn grenzen aan het uithoudingsvermogen van partijen’‘, stelt Nuijens.

Kwadrant heeft meer bij de kop; Ameland is niet de enige locatie waar gebouwd moet worden. ,,Dit jaar moet de besluitvorming rond zijn!’‘