De Waddenroute afsluiten? Dat kan écht niet, zegt de minister

De Tweede Kamer wist zeker dat het kon; het afsluiten van de zuidelijke vaarroute boven de Wadden. Inframinister Cora van Nieuwenhuizen komt met slecht nieuws. Het kan niet.

Ambtenaren van het ministerie zijn diep in de regels gedoken. En die zijn helder; volgens zeerechtverdragen genieten schepen van alle staten het recht op een onschuldige - lees: vrije - doorvaart.

De zuidelijke Waddenroute ligt in Nederland en Duitsland. Daar zit de crux. Het gaat om een internationale vaarroute en Nederland kan die niet op eigen houtje in Nederlands water blokkeren.

Procedure kan jaren duren

De enige optie is het indienen van een voorstel bij de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) in Londen. Dat moet dan samen met Duitsland gebeuren. Zo’n procedure kan jaren duren, schrijft de minister.

Een meerderheid in politiek Den Haag dwong Van Nieuwenhuizen in december bij motie tot een onderzoek naar afsluiting van de vaarroute, die geldt als ondiep. Grote schepen kunnen er bij stormachtig weer de bodem raken. Mogelijk was dit de oorzaak van de containerramp met de MSC Zoe een jaar geleden. Dat moet onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) nog uitwijzen.

De Nederlandse Kustwacht geeft sinds eind vorig jaar dringende adviezen aan passerende kapiteins van grote schepen om de route te mijden. Dat gebeurt bij een golfhoogte van 5 meter of meer. Dat systeem voldoet. De minister: ‘De Kustwacht constateert dat de gewaarschuwde scheepvaart zich aan het advies houdt’.

Klepelzuiger

Het opruimen van plastic korrels die aanspoelden na de containerramp is nog altijd gaande. Deze week is een gespecialiseerd opruimbedrijf op Schiermonnikoog aan de slag gegaan met een kleine klepelzuiger. Op verschillende eilandlocaties worden hiermee de plastic bolletjes opgeruimd.

De oplossing is er gekomen na een zogenoemde bolletjestop op 16 december op Schiermonnikoog. Natuurmonumenten en de verzekeraar van rederij MSC werden het naderhand samen eens over de inzet van de klepelzuiger.