Bätz-orgel Domkerk te horen bij Kuipers Muziekhuis in Leens

LEENS - Altijd al eens willen spelen op het Marcussen-orgel van de Sint Laurenskerk in Rotterdam? Of op het van Dam-orgel van de Grote kerk in Tholen? Met het nieuwe partnerschap met Mixtuur orgels heeft Els Kuipers deze mogelijkheid in huis gehaald.

Hauptwerk is een krachtig softwareprogramma gebaseerd op MIDI. In dit programma kunnen samplesets geladen worden van orgels die zijn opgenomen, overal ter wereld, zoals het Bätz-orgel van de Domkerk in Utrecht. De klank van elke individuele pijp van het gesampelde orgel is opgenomen, zowel het indrukken van een toets, de klankontwikkeling die volgt en het loslaten van een toets. Dat zorgt voor een levendige klank.

Er zijn al honderden orgels verkrijgbaar als sample set. Op vrijdag 24 januari presenteert Marco den Toom de nieuwe Mixtuur orgels bij Kuipers Muziekhuis in Leens.

Marco den Toom

Marco den Toom (1978) studeerde orgel aan het Utrechts Conservatorium en bij Herman van Vliet, Charles de Wolff, Klaas Jan Mulder en Jacques van Oortmerssen. Zijn dagelijks werk bestaat met name uit het componeren van christelijke liederen en gospels, het arrangeren en instrumenteren van bestaande muziek, het maken van opnamen voor radio, tv, cd en dvd, het begeleiden van christelijke koren en het verzorgen van orgelrecitals.

De hele dag zijn er mini concertjes. Onder anderen op de nieuwe Intrada van Mixtuur. Dit is een instrument met bovengenoemd Hauptwerk software, en natuurlijk mogen bezoekers zelf ook alle orgels bespelen. Ook op zaterdag 25 januari is er een gast-organist aanwezig.

Vrijdag en zaterdag is de winkel geopend van 10:00 tot 16:00 uur.