Schuilplaatsverlenersmonument (althans, een replica) in Marciaborg in Rasquert

In de multifunctionele Marciaborg in Rasquert wordt donderdag 23 januari een replica van het kunstwerk ‘Schuilplaatsverleners’ onthuld. Algemene Oranjevereniging Baflo kreeg dit beeld enkele jaren geleden cadeau van Ulfert Molenhuis uit Groningen.

Het originele Schuilplaatsverlenersmonument werd in 2015 onthuld op het terrein van Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Kunstenaar Eric Claus maakte het kunstwerk als een eerbetoon aan de 30.000 mensen die hen volkomen onbekende landgenoten of geallieerden een schuilplaats boden tegen de Duitse bezetter.

Ook in Baflo namen mensen onderduikers in huis. Brandstofhandelaar Jan de Witt was een van hen. Deze schuilplaatsverleners en verzetsstrijders als meester Vonk worden in Baflo jaarlijks herdacht tijdens de dodenherdenking.

Noordewier en Ichthus

Algemene Oranjevereniging Baflo zocht enkele jaren naar een geschikte plek voor (de replica van) het monument. Dat vond het uiteindelijk, in overleg met de directies van de basisscholen Noordewier en Ichthus, in de Marciaborg.

Daar wordt het donderdag 23 januari onthuld in aanwezigheid van de leerlingen van de beide scholen.