Op Roakeldais haalt opnieuw Cubaanse dansgroep naar Warffum

WARFFUM - Internationaal dans en muziek festival op Roakeldais heeft voor haar 11e lustrum van 24 tot 28 juni een Cubaanse dansgroep vastgelegd.

Naast jaarlijks terugkerende programmaonderdelen, zoals de parade op zaterdag, komen er ook diverse nieuwe onderdelen op het programma. Eén van de hoogtepunten is de deelname van de groep Compañia Folklorica Camagua. Het binnenhalen van de groep van het Caribische eiland was geen gemakkelijke opgave. „Een goede samenwerking tussen een aantal Europese festivals heeft er in geresulteerd dat de komst van deze groep mogelijk is geworden,”aldus artistiek directeur David Kloosterhuis. „. Door samen een tournee aan te bieden en de financiën te spreiden tussen alle festivals, is het mogelijk dat de groep uit communistisch Cuba de reis naar onder andere Op Roakeldais kan maken. De groep staat garant voor succes.”

Verpletterende indruk

Camagua heeft tijdens de jubileumeditie in 2015 ook het Op Roakeldais podium betreden en een verpletterende indruk achtergelaten bij het publiek. Het waren spectaculaire shows waarin het publiek af en toe het gevoel had alsof de Cubaanse muziekgroep Buena Vista Social Club live op het podium stond met een volledige dansshow. Te zien waren knetterende trompetten, adembenemende solo’s van de leadzangeres die de dansers en het publiek op de ritmes van de son en rumba laten bewegen.

Frankrijk en Zuid-Afrika

Festival Op Roakeldais heeft al eerder bekend gemaakt dat er een groep talentvolle jonge dansers uit Frankrijk zal deelnemen en een topgroep uit Zuid Afrika. De groep uit Zuid Afrika stond in 2019 ook op de bühne. „Er is een speciale vriendschap en samenwerking ontstaan. Tijdens de Scholendag in 2019 is er een begin gemaakt met het ‘Child to Child’ project waarin Nederlandse basisschoolleerlingen kleding hebben ingezameld voor hun leeftijdsgenootjes in de sloppenwijken van Durban. Dit is de buurt waar de dansgroep vandaan komt.”

Door de inzet van Kloosterhuis staat de groep in 2020 een tournee van 2,5 maanden door Europa te wachten. „Er zijn 4 festivals die het ‘Child to Child’ project omarmen en verwerken in de programmering. Erg speciaal om dit als festivalorganisatie te kunnen doen.”