In het hart geraakt - wie vermoordde Els Slurink?

GRONINGEN - De jonge, ambitieuze psycholoog Els Slurink (33) ligt op vrijdag 21 maart 1997 dood in haar huiskamer aan het Van Brakelplein in Groningen. Ze blijkt te zijn neergestoken. Wie haar 's nachts vermoordde is bijna 23 jaar later nog steeds niet bekend.

Dagblad van het Noorden dook de afgelopen maanden in de moordzaak, sprak met tientallen betrokkenen en zag documenten en dagboeken in. Het resultaat ervan is te lezen in een 6-delige serie verhalen die steeds op zaterdag verschijnen.

Ook haalt de politie nog eenmaal alles uit de kast om de moord op te lossen en kijken zeven studenten met een frisse blik naar het dossier Els Slurink.

Proefje

Hieronder een proefje van de eerste aflevering dat op 7 december in Dagblad van het Noorden verscheen.

Wat Els Slurink daarna doet, op vrijdag 21 maart aan het begin van de avond, is niet helemaal duidelijk. Misschien staat ze onderweg met iemand te kletsen, misschien is ze even thuis.

Zeker is dat iemand haar belt op haar huistelefoon. Wie het is en hoe laat blijft onbekend. Zeker is dat ze haar theekop, wijnglas en de halfvolle fles wijn op het aanrecht zet. Dat ze de lichten in de huiskamer en de keuken dooft. Dat ze het lampje in de vensterbank van haar slaapkamer aan doet, evenals het licht in de badkamer. Dat ze haar contactlenzen in haar lenzendoosje doet en haar horloge op het nachtkastje legt.

Dat ze de wekker zet. Om tien voor acht de volgende dag wil Els opstaan.

Ruzieachtig gesprek

Ergens rond dat tijdstip van half een ‘s nachts, als Els op het punt staat naar bed te gaan, krijgt ze bezoek. Verschillende buren vernemen rond die tijd lawaai vanuit de huiskamer van Els.

Zij horen een kort, ruzieachtig gesprek tussen een man en een vrouw, waarbij de een boos is, de ander zakelijk reageert. Ze horen geschuif. Gebonk ook. Voetstappen. Een kreet van pijn.

En dan niets meer.

Eén steek in haar hart

De wekker gaat die ochtend onophoudelijk, maar Els staat niet op. Ze ligt levenloos in haar woonkamer, bij de deur naar de hal. Ze is met één steek in haar hart geraakt, ziet de politie die rond drie uur ‘s middags haar voordeur in trapt. Op haar kleding zit nauwelijks bloed. Het moordwapen, vermoedelijk een scherpe schaar, vindt de politie niet.

Ook treft de politie geen sporen van inbraak. Els’ oorbellen, horloge en portemonnee zijn er nog.

Verder lezen?

Verder lezen? Dat kan gratis op: www.dvhn.nl/elsslurink.

Deel 1 De laatste 24 uur (7 december)

Deel 2 Vrouw met twee gezichten (14 december)

Deel 3 De rauwe werkelijkheid (21 decmber)

Deel 4 Het putdeksel (28 december)

Deel 5 Haar mannen (4 januari)

Deel 6 Het dossier Els Slurink (11 januari)