Glocal Art Store & More, de eigenzinnige Wereldwinkel in Winsum

WINSUM - Glocal Art Store & More heeft een half jaartje geleden de deuren geopend aan de Hoofdstraat 24 in Winsum. Het is een winkel die het best kan worden vergeleken met het concept van Wereldwinkel.

In de winkel worden Fair Trade artikelen verkocht, waarvan een groot deel is gemaakt in Gambia in West-Afrika. Daarnaast worden er van en voor – op dit moment drie – lokale ondernemers (tassen, keramiek en leren armbanden) artikelen verkocht. Vandaar de naam Glocal.

In de winkel kun je meteen kopen zoals in een winkel te doen gebruikelijk. Daarnaast kan er een bestelling worden geplaatst van een houtsnijwerk die in Gambia wordt gemaakt of een tas die zowel in Nederland als Gambia kan worden gemaakt. Dit kan een eigen ontwerp zijn, iets van een foto of een werk dat al klaar is maar nog in Gambia is. Via foto’s op de what’s app of mail kan het maakproces worden gevolgd.

Tot slot is er sinds de zomer een webshop.

Opbrengst naar projecten

Wat betreft de opbrengst gaat het om een circulair systeem. Omzet minus kosten wordt geïnvesteerd in projecten en samenwerking met lokale ondernemers in ontwikkelingsland Gambia én in lokale talentontwikkeling. Des te meer er in de winkel wordt verkocht, des te meer groei en ontwikkeling is mogelijk voor de ondernemers met wie wordt samengewerkt, globaal en lokaal.

De waarde van de euro ten opzichte van de Gambiaanse munteenheid maakt dat een gezin daar al snel zelfredzaam is en een kleinschalig project ook makkelijker te realiseren is.

Samenwerking Triple D

Door de samenwerking met Triple D in hetzelfde pand zijn de lasten van de winkel laag. De winkel is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur; gelijk met de openingstijden van Triple D waardoor er geen personeelskosten zijn. Volgens een rooster wordt de winkel bediend door één van de drie D ‘s. Dat is een manier van efficiënt samenwerken waardoor de winkel bestaansrecht heeft.

Over de eerste periode is men tevreden. Een tweetal gezinnen in Gambia kan leven van de verkoop en tot nu toe gemaakte projectkosten zijn betaald.