Buien en gure wind mogen de pret niet drukken bij WinterWelvaart Zoutkamp

In Zoutkamp kwam WinterWelvaart zaterdag wat traag op gang. Buien en een stevige wind spelen het maritieme evenement rond de binnenhaven van het vissersdorp parten.

,,Het is al het derde jaar dat het weer niet overhoudt’’, zegt Sjaak Muller. De vrijwilliger van Visserijmuseum Zoutkamp trotseert met collega-visbakkers de kou.

Buiten naast de monumentale Rijksbetonningsloods waarin het museum zetelt, stoken ze zalm gaar op open vuur.

Vlamzalm op eikenhoutenplank bij vuur

,,We roken onze Noorse wilde zalm niet, maar garen de vis met de warmte van het vuur.’’ Grote moten hangen boven het vuur op een stevige eikenhoutenplank: vlamzalm.

In de loop van de middag trekt het publiek, vooral uit het dorp zelf, wat aan. De visbakkers krijgen veel complimenten voor hun overheerlijke zalm.

Volgende weekend zijn ze ook van de partij op de grotere broer van het maritieme evenement, WinterWelvaart in Groningen, rond het Hooge en Lage der A.

Garnalenpelsters in visserijmuseum

Dat geldt ook voor de vier vrouwen die binnen met de hand garnalen pellen. Vliegensvlug ontdoen ze de schaaldieren van hun staartstuk. Een oude ambacht inmiddels, verboden voor de industrie.

Tegenwoordig worden alle garnalen in Nederland machinaal gepeld of ze gaan op transport naar Marokko, waar het handpellen nog wel is toegestaan. ,,Ze komen zo vers van het schip’’, zegt een van de pelsters. ,,Puur natuur. Zo hoort een garnaal te smaken. Heerlijk.’’ Publiek mag proeven en de dame heeft niets te veel gezegd: de garnalen smaken uitstekend.

De Zoutkamper versie van WinterWelvaart speelt zich vooral binnen en op de schepen af. En dat is maar goed ook vanwege de stevige buien. In restaurant ZK 86 zingt Bob Heidema een handjevol bezoekers toe. Daarna is het de beurt aan verhalenvertellers.

Veel schepen hebben open huis

Aan boord van charterschip Jade zorgen jonge muzikanten uit het dorp voor sfeer. Iedereen is welkom op het schip voor een kop koffie of thee met een kerstkoekje.

Ina IJsinga van de organisatie komt ook even buurten. ,,Het is zo gezellig hier aan boord.’’ IJsinga verwacht zondag, de tweede en laatste dag van het evenement, meer publiek.

Ook zeilklipper Najade heeft open huis, net als het voormalige marineschip Triton en reddingboot Gebroeders Luden, museumschip de ZK 4 en enkele viskotters.

Overdekte markt

Buiten op de kade zorgt een duo doedelzakspelers voor gezelligheid. Als er weer een bui komt, is het goed schuilen bij de overdekte markt met kerstsnuisterijen en streekproducten.

Het Zoutkamper smartlappenkoor leeft zich uit in het Visserijmuseum. Een uurtje later brengt het gezelschap een verrassingsconcert in de seniorenflat in het dorp om ook oudere inwoners te laten meegenieten van het evenement.