Redders drenkeling scoutinggroep Winsum door burgemeester in zonnetje gezet

WINSUM - Vijf leden van scoutinggroep Vinchem uit Winsum zijn donderdag door burgemeester Henk Jan Bolding op zijn kamer in het het gemeentehuis in het zonnetje gezet. Ze hebben op vrijdag 29 november iemand van de verdrinkingsdood gered.

Op die avond raakte de 71-jarige Marinus Huizinga te water aan de Medenerlaan in Winsum. Marijke den Hollander hoorde onderweg van het clubgebouw naar huis zijn geroep en geschreeuw en ondernam actie. Ze belde met leden van de scoutinggroep.

Snel ter plaatse

Vijf leden waren al snel ter plaatse en begonnen een zoektocht. De man werd gevonden waarop twee leden te water gingen. Zij wisten de onfortuinlijke Winsumer op het droge te krijgen. Om de man warm te houden, legden ze hun jassen over hem heen en werd een isolatiedeken uit het clubgebouw gehaald. Een ambulance voerde de onderkoelde man af naar het ziekenhuis.

Vermist

Huizinga, die in Het Hooge Heem bij Cosis woont, was op het moment van de redding al anderhalf uur vermist.

Vijf van de zes redders werden op het gemeentehuis in Winsum ontvangen door de burgemeester Henk Jan Bolding. Het gaat om Chris Kleiweg, Marijke den Hollander, Annetta Vink, Pascal Molenberg en Ruben Oosterhof. De zesde scout, Thomas den Hollander, was verhinderd.