Handige oplossingen voor een slimme stad

Aangeboden door: Mr. Fill

De technologische ontwikkelingen blijven elkaar in een razend tempo opvolgen. Welke gevolgen heeft dat voor steden en hoe zien we dat uiteindelijk terug? Om je hier een duidelijk idee van te geven hebben we een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet. Lees dus gauw door en bekijk ze meteen!

Minder vuil op straat

Eén van de mooiste ontwikkelingen die steden meteen een stuk slimmer maakt is die van de online vuilnisbak. Dat klinkt misschien gek, maar een online vuilnisbak zal jou geen berichtjes gaan sturen op social media. Het idee is vooral dat deze vuilnisbakken een seintje geven wanneer zij vol beginnen te raken of al vol zitten. Zo hoeft een vuilniswagen niet meer langs alle vuilnisbakken te rijden, maar wordt er bijvoorbeeld automatisch een route gemaakt op basis van de bakken die al (bijna) vol zitten. Dit bespaart tijd en energie. Bovendien komt dit het milieu ten goede. Een goed voorbeeld van zo’n slimme vuilnisbak is die van Mr. Fill. Een mooi voorbeeld van hoe een slimme stad eruit ziet!

Altijd goed verlicht

Een ander voorbeeld van de slimme stad is terug te vinden in straatverlichting. Met handige sensoren straatverlichting kan de dan zelf zien of er een auto, fietser of voetganger voorbij komt of juist niet. De hoeveelheid licht die de straatverlichting produceert wordt hierop afgestemd. Zo krijg je op straat het gevoel dat er goed op je wordt gepast en heb je altijd voldoende licht. Bovendien kun je doordat je went aan de lichtsterktes beter zien waar jouw mede weggebruikers zich bevinden wanneer het rustig is. Het mooiste is dat deze technologie opnieuw energie bespaart en opnieuw beter is voor het milieu. Waar dat mogelijk is wordt er immers veel minder energie verbruikt.

Niet meer in de file

Een laatste voorbeeld van handige sensoren is wanneer ze vergelijkbaar met de straatverlichting langs wegen worden geïmplementeerd. Door de data te verzamelen met betrekking tot het verkeer dat over de wegen rijdt wordt beter inzichtelijk hoe verkeersstromen in de stad werken. Zo kan dit verbeterd worden en zal er uiteindelijk veel minder vaak file staan!

Smart cities komen eraan

Een slimme stad lijkt nog erg ver weg, maar eigenlijk is dit al heel erg dichtbij. De tijd zal leren welke toepassingen het meest worden ingezet, maar het wordt ongetwijfeld geweldig. Het zogeheten Internet of Things blijft in ontwikkeling. Kijk jij ook al uit naar de volgende innovatie?