Herboren Dijkloop Delfzijl wordt opmaat naar Zeedijkmarathon

DELFZIJL - De Dijkloop Delfzijl wordt in ere hersteld. Op zaterdag 21 december klinkt het startschot om 12.00 uur. Deelnemers kunnen gratis meedoen aan de loop, die de afstanden 5, 10, 21,1 (halve marathon) en 30 kilometer telt, terwijl ook wandelaars kunnen meedoen aan de eerste drie afstanden.

De opleving van het evenement is het gevolg van particulier initiatief. Erik Bosscher uit Delfzijl bedacht in 2017 een laatste versie van de Dijkloop. “Om nog één keer over de dijk te kunnen lopen voor de dijkversteviging en – verhoging.” De laagdrempelige, in korte tijd georganiseerde loop trok zo’n vijftig deelnemers.

Dat smaakte naar meer. Beheerder Waterschap Noorderzijlvest, Ommelanderdiek en Bosscher vonden elkaar opnieuw voor het evenement dat tegelijk plaatsvindt met de officiële opening van de dijk. “Voor hen is het ook mooi dat er zo’n sportevenement aan gekoppeld is. Dat zorgt voor extra reuring. Zij gaan die dag bij alle dijkopgangen diverse activiteiten houden. Ze nemen ook een belangrijk deel van de kosten voor hun rekening. Er is officiële tijdmeting van Sportscom, de afstanden zijn officieel opgemeten en toch kunnen we de inschrijving gratis houden. Het scheelt natuurlijk een heel stuk dat er geen verkeersregelaars nodig zijn.”

Langs de Eems

De Dijkloop, met start en finish bij het Eemshotel, gaat richting de Eemshaven, met keerpunten voor de diverse afstanden. De deelnemers blijven zicht op zee houden. “Twee jaar geleden ging de loop nog over de calamiteitenweg aan de onderkant van de dijk, maar nu gaan we over het nieuwe asfaltpad langs de Eems. Er mist een klein stukje asfalt bij Nieuwstad bij Bierum. Daar gaan de deelnemers de dijk over, om ongeveer een kilometer later weer terug te keren naar het pad langs zee. De deelnemers aan de 30 kilometer komen tot aan de havenmond van de Eemshaven. We hebben het eerste jaar meteen geluk. Het is dan laagwater, dus dat biedt een fraaie entourage. Vaak is de wind dan ook wat minder hard.”

De oorspronkelijke Dijkloop werd enkele tientallen jaren gehouden op Hemelvaartsdag, maar eindigde aan het begin van deze eeuw. Jarenlang was de loop onderdeel van het Tarvo Loopcircuit, genoemd naar een destijds populaire broodmerk. In Delfzijl ging het altijd over twee ronden van vijf kilometer. Met een begin van ruim twee kilometer langs de dijk en terug via het parkbos, met toen nog een camping, en openluchttheater. Het park werd eind vorige eeuw opgeofferd voor het attractiepark AquariOm, dat geen lang leven beschoren was. Het parcours moest daardoor ook worden veranderd, met meer dijkkilometers.

Strijd tegen de elementen

Dat laatste, met nog meer strijd tegen de elementen, spreekt Bosscher enorm aan. “Ik heb vorige maand de Kustmarathon in Zeeland gelopen. Een prachtige marathon, maar enorm zwaar, niet normaal. Het is mijn bedoeling om de Dijkloop vanaf volgend jaar ook uit te breiden met een marathon. Marathons heb je bij ons in de provincie bijna niet meer. Het zou mooi zijn als dat in Delfzijl weer van de grond komt. Het allerfijnst zou het zijn als we de Schermdijk aan het eind van de haven, die met de windmolens, in het parcours mogen opnemen. Dat is zo’n twaalf kilometer heen en weer vanaf het Eemshotel. Opgeteld bij die dertig kilometer van nu kom je dan precies op de afstand van een marathon uit.”

Jeugdsentiment

Bosscher is zelf een fanatieke hardloper. In september vestigde hij tijdens de RUN van Winschoten, over 100 kilometer(!), een clubrecord bij AF Fivelstreek. Sinds de Dijkloop in 2017 heeft de 34-jarige ondernemer – hij is eigenaar van Drankenhandel Robertus – ook de lol in het organiseren van evenementen ontdekt. Dat gaat hem aardig goed af. Zo is hij door de gemeente Delfzijl benaderd om de komende Nieuwjaarsduik te organiseren. Afgelopen 1 januari hield Bosscher nog een alternatieve duik omdat hij het ‘belachelijk’ vond dat het niet doorging. Het organiseren van een marathon heeft bij Bosscher ook nog een beetje met jeugdsentiment te maken. “Ik weet nog dat ik als klein kereltje voor mijn huis in de Marcus Busstraat stond toen daar de eerste marathon van Delfzijl werd gelopen. Dat vond ik geweldig. Daar is toen niet echt een vervolg op gekomen. Dat is nu wel de bedoeling. De Dijkloop Delfzijl wordt dit jaar nog – omdat het te kort dag was – niet onder auspiciën van de bond KNAU afgewerkt. Maar volgend jaar wordt het een echte KNAU-wedstrijd. IK hoop dat mijn vereniging AV Fivelstreek daar dan ook haar naam aan verbindt.”

Meer op dijkloopdelfzijl.nl.

door Bram Noordhuis