De Helpende Hand al dertig jaar oog voor de medemens

WINSUM - Stichting De Helpende Hand bestaat dertig jaar. Met gezond verstand wordt hier de mens die hulp kan gebruiken verbonden met een medemens die hulp kan bieden.

Deze stichting bestrijkt met zo’n 70 vrijwilligers hulpaanvragen in de dorpen van de voormalige gemeente Winsum: Winsum, Adorp, Sauwerd, Baflo, Rasquert, Tinallinge en Den Andel.

2000 handelingen

Jaarlijks worden zo’n 2000 ‘handelingen’ verricht. Handelingen kunnen bestaan uit een half uur mee boodschappen doen of een hele dag samen eropuit, dagelijks om 12 uur de magnetronmaaltijd opwarmen voor een Parkinsonpatiënt of een visje eten op Lauwersoog, bezoek, vervoer naar artsen, kleine klusjes in en om het huis. Kortom, de ouderwetse ‘Noaberhulp’.

Humanitas

De Helpende Hand werd in 1989 opgericht op initiatief van Humanitas en de Vrouwenraad. Winsum werd toen steeds meer een forensendorp, het sociale verband verdween. Mensen die wel wat hulp konden gebruiken vereenzaamden. De stichting wilde bieden, hetgeen binnen een dorpsgemeenschap voorheen vanzelfsprekend was. ,

Het eerste kantoor was gehuisvest in een van de cellen in het oude gemeentehuis. De stichting wordt nu geleid vanuit een kamer in het verzorgingshuis Winkheem.

Geschikte vrijwillliger

Het systeem is eenvoudig. Elke werkdag van 9.30 tot 10.30 uur kan men om een helpende hand vragen, per telefoon of email. Als er een hulpvraag binnenkomt wordt ter plekke een geschikte vrijwilliger gebeld. Geschiktheid wordt ingeschat op basis van enige mensenkennis.

Alle vrijwilligers worden eerst uitgenodigd voor een gesprek en zijn persoonlijk bij het bestuur bekend. Vrijwilligers zijn niet verplicht hun vakantie of niet-beschikbaarheid te melden. Achteraf worden de mensen teruggebeld om te horen hoe de hulp verlopen is.

Bijna nooit nee

Om hulp vragen kan altijd, de Helpende Hand verkoopt bijna nooit nee aan de telefoon. Maar mensen moeten zich er vaak toe zetten om hulp te vragen. Eenmaal verbonden met een vrijwilliger ontstaan soms mooie en langdurige vriendschappen. Toch is dit niet het uitgangspunt van De Helpende Hand: het gaat om het verbinden van mensen om zo hulp en bijstand te bieden, waardoor men langer zelfstandig kan blijven wonen.

Een keer per jaar is het feest, dan wordt er een lopend buffet aangeboden aan vrijwilligers en er is een lezing.