Verdachten verstoren bijeenkomst Kick Out Zwarte Piet komen niet uit Den Andel

De vijf mensen die vrijdagavond een bijeenkomst van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Den Haag verstoorden komen niet uit Den Andel. De politie meldde in een eerder bericht dat tenminste één persoon hier vandaan kwam, maar dat bleek niet te kloppen.

Het gebouw van KOZP zou door aanhangers van zwarte piet met vuurwerk zijn bekogeld, ook werden ramen ingegooid. Vijf mensen met leeftijden tussen 13 en 37 jaar uit Den Andel en Den Haag zijn aangehouden, de politie sluit meer arrestaties niet uit.

Het zou gaan om een confrontatie tussen anti- en pro-zwarte pietenclubs, meldt calamiteitensite Regio15. Een aantal aanwezigen heeft het bestormde gebouw onder politiebegeleiding verlaten.

Vuurwerk en knuppels

Een van de aanwezigen zegt dat de bijeenkomst net was begonnen, toen een groep mannen aan kwam lopen. ,,En voor ik het wist, werd er zwaar vuurwerk gegooid en werden de ruiten ingeslagen met knuppels. Het was heel gewelddadig, angstaanjagend. We waren echt bang dat ze binnen zouden komen.”

De bijeenkomst is daarna nog verder gegaan, maar met een ingekort programma. Gedupeerden hebben op het politiebureau aangifte van de vernielingen van onder meer de ruiten van de auto’s die bij het gebouw geparkeerd stonden.

Openlijke geweldpleging

De Beatrijsstraat werd door de politie direct met lint afgezet. In de buurt van het Zuiderpark waren veel agenten op de been. De personen die tijdens deze politieacties zijn aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en poging tot brandstichting komen uit Den Andel en Den Haag.

New Urban Collective plaatst op Twitter foto’s van een auto van één van de leden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. ‘Pro-pieten hebben tijdens bijeenkomst van KOZP met vuurwerk het pand geprobeerd in te stormen. Politie was net op tijd ter plaatse. Dit was de auto van Mitchell... Dit voor een ’’onschuldig kinderfeestje’’.’