Warffumer basisschool Jansenius de Vries wint EDR-Grensprijs (samen met Grundschule Oldersum)

De Eems Dollard Regio (EDR) heeft de samenwerking tussen basisschool Jansenius de Vries in Warffum en de Grundschule Oldersum beloond met de EDR-Grensprijs. De bijbehorende oorkonde werd uitgereikt op het No(o)rd-Plein op de Promotiedagen in Groningen.

De EDR-Grensprijs wordt sinds 2013 jaarlijks uitgereikt voor Nederlands-Duitse projecten waarin op een duurzame manier wordt samengewerkt op sociaal, cultureel en maatschappelijk vlak.

Sinds 2006 uitwisselingsevenementen

Basisschool Jansenius de Vries en de Grundschule Oldersum organiseren sinds 2006 uitwisselingsevenementen en andere gezamenlijke activiteiten.

,,Zelfs de wisselingen in het personeelsbestand van beide scholen door de jaren heen hebben niets aan de intensieve samenwerking veranderd. Dat is niet vanzelfsprekend. Je kunt zeggen dat Europa hier lokaal leeft!’”, zei EDR-medewerkster Eske Kadijk bij de prijsuitreiking.

,,Dat basisscholen zo nauw samenwerken is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Met name in het basisonderwijs zijn er grote verschillen tussen Nederland en Duitsland. Dat deze twee scholen deze uitdaging al zo veel jaren aangaan en op deze manier samenwerken, verdient de EDR-Grensprijs.”

Generatie-overstijgend aspect

Een bijzonder kenmerk van de samenwerking is volgens de EDR de interactie met de Historische Kring in Warffum en zijn Duitse tegenhanger, de Heimatverein in Oldersum. Kaldijk: ,,Daardoor heeft de samenwerking ook een generatie-overschrijdend aspect.”