Voorstelling De dochter van Meijer van Pauline Broekema en The Amsterdam Consort

APPINGEDAM - Schrijfster Pauline Broekema komt op zondag 1 december opnieuw naar de Nicolaïkerk in Appingedam. In maart verzorgde ze een lezing en nu komt de voormalig verslaggever van het NOS journaal met de voorstelling De dochter van Meijer.

Die wordt uitgevoerd door The Amsterdam Consort, met Broekema als verteller. De organisatie is opnieuw in handen van historische vereniging Amasius.

Boek Joodse familie uit Appingedam

De voorstelling is gebaseerd op Broekema’s boek Het uiterste der zee, over de lotgevallen van een Joodse familie in Appingedam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat was ook al het thema van de lezing voor een goedgevulde kerk. Het gezelschap uit Amsterdam heeft het boek óp muziek gezet’, aan de hand van werk van componisten die in die tijd veel te horen was.

Persoonlijke geschiedenis

“We hebben De dochter van Meijer nu een aantal keren uitgevoerd en de reacties zijn, mag ik wel zeggen, overrompelend,” vertelt Broekema. „Om er op zondagmiddag 1 december uitgerekend in Appingedam mee te staan, is zo bijzonder. Immers de stad speelt zo’n belangrijk rol in het boek, maar ook in de voorstelling. De musici van The Amsterdam Consort vroegen me of ik het boek met ze wilde ‘verklanken’. Zij spelen en ik koos fragmenten, ben de verteller. Ik heb zelf het scenario geschreven en wel zo dat het verhaal ook te volgen is voor mensen die het boek (nog) niet lazen. Voor ieder optreden schrijf ik er bovendien een extra element in; een gebeurtenis of een persoonlijke geschiedenis uit de plaats of de streek waar we spelen. In Appingedam zal het nog een hele uitdaging worden te kiezen. Misschien dat ik over een gebeurtenis vertel die niet beschreven staat in het boek, maar die me pas later bekend werd. Zoals dat gaat. Het is nu eenmaal het lot van de schrijver. Dat je, na verschijning nog meer verhalen te horen krijgt.”

Jewish Brigade

„We waren met het muziekproject in Apeldoorn en daar stuitte ik op zo’n verhaal. Namelijk de geschiedenis van een verzetsman die tijdelijk onderdook bij zijn broer in de buurt van Appingedam, omdat hem thuis de grond te heet onder de voeten werd. Hij keerde terug naar Gelderland, werd helaas gepakt en door de bezetter gefusilleerd. Of die mail die ik kreeg van iemand die zich nog wist te herinneren hoe vlak na de bevrijding leden van de Jewish Brigade in Appingedam op bezoek waren. Twee soldaten logeerden bij hun thuis. De Brigade was een onderdeel van het Britse leger. De Joodse soldaten maakten in de maanden na de bevrijding een tour door Nederland en bezochten Joodse overlevenden. Er bestaat een foto van Sara Nieweg, de hoofdpersoon uit mijn boek, met enkele leden van de brigade. Maar nieuw voor mij was dat ze gelogeerd hebben bij particulieren in Appingedam, er enkele dagen zijn geweest.”

„Het wordt nog even puzzelen wat ik er voor Appingedam ga uitlichten. Dat het een bijzondere voorstelling gaat worden staat voor mij nu al vast. In ieder geval krijgen ook ‘de stille helden’ extra aandacht. Mannen en vrouwen die tot op de dag van vandaag door hun moed een bron van inspiratie zijn. Zoals - ik schrijf over ze - de leden van het gezin Dijkema. De twee broers, geboren in Siddeburen, die uit protest tegen de anti-joodse maatregelen met een zelfgemaakte davidster over de Grote Markt in Groningen liepen.”

Napraten

„Na afloop van de voorstelling nemen we altijd ruim de tijd om met het publiek te praten. Dan komen er verhalen los. Het lijkt wel of die combinatie muziek en vertelling extra emoties, extra verhalen losmaken. Dat kan ook iets anders zijn. Zoals een verdriet over het overlijden van een familielid. Iemand zei laatst: ‘jullie verklanken met de voorstelling een universeel verdriet’. Ik overdrijf niet als ik stel dat het voor mij echt een voorrecht is om De dochter van Meijer zondagmiddag 1 december in Appingedam te kunnen uitvoeren.”

De voorstellingbegint om 15.00 uur.

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de VVV en The Read Shop in Appingedam.