Documentaire Brits leger WO I bij Filmhuis

WINSUM - Filmhuis Winsum vertoont vrijdag 15 november om 20.30 uur de film 'They Shall Not Grow Old' in de synagoge in Winsum.

Het is een indrukwekkende documentaire, gemaakt op basis van originele beelden van het Britse leger, maar dan ingekleurd, van geluid voorzien en ingesproken.

Op 11 november is het 101 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. In 'They Shall Not Grow Old' is het 'alledaagse' leven van soldaten in de Eerste Wereldoorlog vastgelegd vanaf het ronselen tot aan het einde van de oorlog (thee drinken in de loopgraven, met kerst kwamen de Duitsers op bezoek in de Britse loopgraven).

Moderne technieken maakten het voor het eerst mogelijk om op deze schaal oorlog te voeren. Het slagveld had een constante toevoer van enorme hoeveelheden eten, munitie en soldaten nodig. Deze soldaten gaven zich vrijwillig op en dus was propaganda nodig. Het leger wilde met bewegende (stomme) beelden de oorlog aan het thuisfront te tonen. De camera's uit die tijd waren zware lompe machines en konden daardoor heel goed tonen hoe de sfeer was in en achter de loopgraven, maar waren ongeschikt om mee te rennen met de soldaten.

De filmcrew heeft in een jaar meer dan 600 uur aan interviews teruggekeken en 100 uur originele beelden. Liplezers hebben achterhaald wat de soldaten destijds zeiden ('we're in the pictures', 'hi mum!'). Wat blijft hangen na het zien van de documentaire is de naïviteit van de soldaten, de gruwelijke omstandigheden waarin ze verbleven, maar ook de verrassend positieve teksten van de (bejaarde) soldaten tijdens interviews.

Reserveren kan via: filmhuiswinsum@gmail.com.