Prentenboek Moeze en de aardbeving voor wethouders

BEDUM - In kranten en boeken wordt veel over de ardbevingen Groningen geschreven. Maar voor kinderen is er niet zoveel. Ook geen goed boek, dat je zelf kunt lezen of kunt voorlezen. Dit bracht Maartje Broerken (19 jaar, student ‘docent beeldende kunst en vormgeving’ ) op het idee samen met Trees Nolden een kinderboek te schrijven, Moeze en de aardbeving.

Om kinderen op hun niveau uit te leggen wat er aan de hand is en hen op een positieve manier te benaderen. Met een passend verhaal en aansprekende illustraties.

Maartje: „Wij zijn begonnen met het schetsen en uitwerken van de tekeningen. Zo vormde zich het verhaal. Samen zijn we enthousiast verder gaan werken. Ik maakte de tekeningen, Trees schreef het verhaal. De opmaak van het boek heb ik samen met Trees gedaan.”

Het gebonden boek ligt al in de winkel en wordt vrijdag 15 november aan wethouders in het aardbevingsgebied gepresenteerd in het kindcentrum in Stedum.

Moeze de muis

Het verhaal gaat over Moeze de muis en haar vrienden Tammo het konijn en Liefke het lieveheersbeestje. Samen beleven ze een spannend avontuur. De huisjes van Moeze en Liefke beginnen op een avond te schudden. Ze horen een raar geluid. De kopjes trillen in de kast. Wat is er aan de hand in het mooie Slochterbos? En hoe komen al die scheuren in hun huisjes? Samen met hun dierenvriendjes in het bos gaan Moeze, Liefke en Tammo op onderzoek uit. ‘Want samen zijn we sterker dan alleen’. Onderweg komen ze Vivi de vos en Bram bever tegen, waarvan de lezer op z’n klompen aanvoelt dat ze niet deugen

Basisonderwijs

Maartje en Trees hebben de wens dat het boek in het basisonderwijs wordt gebruikt om met de kinderen in gesprek te gaan over de oorzaken en gevolgen van de aardbevingen. Hiervoor wordt een lesprogramma gemaakt, waarin tips en aanwijzingen worden gegeven hoe het boek in de klas en thuis te gebruiken.