Windkracht 10 tijdens Kunstdagen in Den Andel

DEN ANDEL - De tiende editie van de Kunstdagen Den Andel heeft als thema ‘windkracht 10’. De kunstenaars zetten die kracht om in kunstzinnige energie. Dat gebeurt in twee weekenden in oktober, 19/20 en 26/27 oktober.

Ruim tien jaar geleden staken de kunstenaars Dick Guillot en Koen van der Velden de koppen bij elkaar en richtten zij Kunstgroep Het Hoogeland op. Doel was om doorgezamelijke activiteiten de naamsbekendheid van de leden te vergroten, Den Andel te promoten als kunstenaarsdorp en door onderlinge contacten samenwerkingsverbanden tussen de individuele leden te stimuleren.

Een van die leden was de gerenomeerde beeldhouwer Jan Steen, overleden in 2016. In een overzichtstentoonstelling in het middeleeuwse kerkje van Den Andel laat de kunstgroep zien wat de huidige leden te bieden hebben. Ook zullen er foto’s uit het verleden prijken en zal in het kader van het thema windkracht 10, de wind letterlijk aangejaagd kunnen worden.

Rembrandt

Daarnaast zullen gastkunstenaars hun opwachting maken op verschillende locaties in het dorp. Harm van der Meulen uit Ulrum schildert en maakt grafiek. Hij tekende een prijswinnend portret van Rembrandt en hangt daarmee in het Rijksmuseum. MarleenBrauers fotografeert en bewerkt foto’s met soms een surrealistisch resultaat. Hugo Hol snijdt, brandt, verhit, buigt, hamert, smelt en last, kortom, werkt met messing en lasbrons. Anjo de Groot komt met keramiek, Heleen van de Broek maakt tekeningen en Jeroen Jongsma bedient zich van houtdruktechniek.

Vertrekkend kunstgroeplid Koen van der Velden (grafisch vormgever, lichtobjectenbouwer) spit zijn hele collectie door en laat zien wat hem de afgelopen 40 jaar heeft beziggehouden.

Dick Guillot –eveneens vertrekkend- laat nog eenmaal een gedicht ‘wapperen’ en toont zeefdrukken geïnspireerd op het windkracht 10-thema. Filmmaker maar ook muzikant Jos Hoes laat zich deze keer horen in een setting met live-muziek en gerauschmacher-geluiden.

Klaske van Wijk toont haar nieuwste schilderijen en edelsmid Bram van Huis geeft, naast zijn bestaande werk, zichzelf kunstopdrachten. Tenslotte moeten de ‘versteende woorden’ van Anjet van Linge het opnemen tegen de prille zaadjes waarmee Marc de Groot met engelengeduld composities maakt.

Meer info op: www.kunstgroephethoogeland.nl.