Opening vredesbank Lauwersoog

Lauwersoog - Op woensdagavond 9 oktober is op Lauwersoog de Vredesbank officiëel in gebruik gnomen.

De Vredesbank staat in het hart van de woonkern Lauwersoog bij de Vredesboom. De Vredesboom is daar geplant op initiatief van burgemeester Koos Wiersma van de toenmalige gemeenteDe Marne. In elk dorp kwam destijds een Vredesboom.

De Vredesbank is het resultaat van het project “Werken aan de Dorpen” van de gemeente de Marne. Initiatieven van bewoners konden met hulp van subsidie en andere steun van de gemeente gerealiseerd worden. Dorpsbelang Lauwersoog is daarmee aan de gang gegaan en er zijn twee projecten tot stand gekomen. Vorig jaar is als eerste project de Beweegtuin gerealiseerd, nu was het tweede project, de Vredesbank, helemaal af.

Bewoners van Lauwersoog en andere genodigden werden welkom geheten door de voorzitter van Dorpsbelang Lauwersoog, Jelle Bos. Hij refereerde aan de unieke plek die Lauwersoog is, tussen Werelderfgoed Waddenzee, Nationaal Park Lauwersmeer en het Dark Sky Park in. Daarna sprak wethouder Harmannus Blok. Hij opende officiëel de Vredesbank. Tot slot hield ook Ger de Wilde, de ontwerper van de Vredesbank, een toespraak. Ger de Wilde is de “motor” achter kunstenaarssamenwerkingsverband ‘Omgeef mij, Handmade’ in Hongerige Wolf. Ger de Wilde sprak in zijn toespraak over Vrede.

Lauwersoog is nieuw land, het bestaat pas vijftig jaar. Op deze plek is nog nooit oorlog geweest. De Vredesbank laat ineengestrengelde handen zien en een Vredesduif.

Naast Dorpsbelang Lauwersoog en de Gemeente de Marne, heeft ook Staatsbosbeheer een steentje bijgedragen. De Vredesbank is gemaakt van omgewaaide bomen uit SSB-bossen in de directe omgeving van Lauwersoog. SBB was vertegenwoordigd door Boswachter Jaap Kloosterhuis.