Restauranthoudster Ameland belemmert Arbeidsinspectie: voorwaardelijke boete

Een aanvaring met inspecteurs van de Inspectie SZW (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) kwam een 43-jarige restauranthoudster uit Nes (Ameland) donderdag op een voorwaardelijke boete van 500 euro te staan.

Politierechter Gustaaf Wijnands achtte bewezen dat de vrouw op 30 november vorig jaar een groepje inspecteurs in hun werkzaamheden had gehinderd tijdens een controle in haar restaurant.

Volgens de dagvaarding had de vrouw staan schreeuwen, de inspecteurs aan de kleding getrokken, het pand uit geduwd en op korte afstand gefilmd. Ze had kortom de arbeidsinspecteurs belemmerd in hun werkzaamheden.

Langer lopend conflict

De restauranthoudster erkende dat de emoties van haar kant hoog waren opgelopen. Ze was een half jaar eerder door de rechter in het gelijk gesteld na een drie jaar durende procedure tegen de Arbeidsinspectie. Toen ze van haar personeel hoorde dat de er weer inspecteurs in de zaak rondliepen, waren de emoties hoog opgelopen.

Het – van dichtbij – filmen van de inspecteurs erkende ze. Ook gaf ze toe dat ze ‘met stemverheffing’ had gesproken.

De inspecteurs hadden, om verdere escalatie te voorkomen, voortijdig het pand verlaten. De uitbaatster zou ze naar buiten hebben geduwd en vervolgens de deur op slot hebben gedaan.

‘Verdient niet de schoonheidsprijs’

Achteraf besefte ze dat het zo niet had gemoeten. ,,Het verdient allemaal niet de schoonheidsprijs, maar het is uit pure emotie ontstaan”, zei de vrouw. ,,Dat die mensen hun werk moeten doen, dat snap ik. De volgende keer zal ik het niet weer zo doen.”

De voorwaardelijke boete die werd opgelegd was volgens de rechter vooral met het oog op toekomstige bezoekjes van de Arbeidsinspectie. ,,Om te voorkomen dat u het nog een keer zo aanpakt”, zei Wijnands.