Ongemak over tonnen voor brandveilige Stelp

Voor zorgcentrum De Stelp in het dorp Hollum op Ameland, dat op het punt staat opgeknapt of herbouwd te worden, moet nog drie ton aan brandveiligheid uitgetrokken worden.

Die uitgave wekt verbazing, bleek gisteravond tijdens de commissievergadering op Ameland. Het zorgcentrum loopt immers op de laatste benen: binnen een paar jaar moet er een nieuwe seniorenhuisvesting verrijzen aan de rand van het dorp.

Vraagtekens

Meerdere fracties zetten hun vraagtekens bij de forse bijdrage van de gemeente Ameland aan een brandveilige Stelp. Volgens wethouder Theo Faber is de situatie evenwel urgent, en kan het nog wel even duren voor de nieuwe Stelp er staat. ,,We kunnen het niet maken om medewerkers en bewoners al die tijd in een brandonveilig gebouw te laten verblijven.’’

Onderhandelingen niet makkelijk

Faber gaf toe dat de onderhandelingen met Stelp-eigenaar Kwadrant niet makkelijk waren. Volgens Faber moeten gemeente en Kwadrant evenwel nog even met elkaar door, en daarom heeft hij het zorgbedrijf het niet al te moeilijk gemaakt.

Watervoorziening ontoereikend voor sprinklerinstallatie

Tijdens de discussie bleek dat de watervoorziening op Ameland vooral in de zomer ontoereikend is voor een sprinklerinstallatie in De Stelp. Er zal daarom een watertank bij het gebouw moeten komen om voor voldoende water te zorgen.

Eind deze maand beslist de raad over de gemeentelijke bijdrage.