Open huis bij uitvaartverzorg van Stad tot Wad: naar een duurzame uitvaart

UITHUIZEN - Ieder jaar stelt Uitvaartzorg van Stad tot Wad belangstellenden in de gelegenheid om een kijkje te komen nemen in het bedrijfspand aan de Edama 8 in Uithuizen. Ook dit keer wordt de rode loper uitgelegd. Het open huis vindt plaats op zaterdag 28 september van 13.30 uur tot 16.30 uur.

Het thema is deze keer duurzame, of groene uitvaart. Een groene uitvaart is een uitvaart die het milieu zo min mogelijk belast. Steeds meer mensen vinden duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Er zijn tijdens het open huis dan ook veel mogelijkheden te zien die een uitvaart milieuvriendelijker maken. De loopkoets die de uitvaartverzorger het afgelopen jaar heeftaangeschaft staat er natuurlijk. Voor rouwvervoer over een kortere afstand is deze koets een goed alternatief om het milieu te sparen.

Er staan een aantal duurzaam gemaakte kisten en biologisch afbreekbare urnen uit de collectie van de uitvaartverzorger uitgestald. Er is te zien hoe op een natuurlijke manier gekoeld kan worden en zijn er biologisch geteelde rouwbloemen.

Aan dit open huis wordt medewerking verleend door Natuurbegraafplaats Hillig Meer uit Eext.

Herdenkingsplek

De helemaal vernieuwde Herdenkingsplek van de uitvaartverzorger past ook bij de groene uitvaart. Op deze afgeschermde plek kunnen nabestaanden hun dierbare herdenken met woorden en foto’s. Via hun eigen social media kunnen zij de herdenkingsplek verspreiden, zodat er steunbetuigingen geplaatst kunnen worden of herinneringen gedeeld. Zo ontstaat er een dierbare plek waar herinneringen aan de overledene worden samengebracht.

Tijdens het open huis is er een voorbeeld van een online herdenkingsplek te bekijken.

Films

Dit afgelopen jaar is er een nieuw bedrijfsfilmpje gemaakt en over Wiegekindje is er een kort filmpje opgenomen. Beide films zijn tijdens het open huis te zien. De films zijn gemaakt in samenwerking met Sarah Stiles van Hogeland Films.

In het afgelopen jaar is ook de rijdende baar die op de begraafplaats gebruikt wordt grondig opgeknapt. Deze heeft nu een traditionele grijze bekleding en een frisse rode.

Er worden tijdens dit open huis weer een aantal mogelijkheden van de samenwerking tussen Wiegekindje (onderdeel van de uitvaartverzorger) en Uitvaartzorg van Stad tot Wad getoond. Nieuw is het Sterrenwagentje voor een begrafenis, waarmee ouders samen hun kindje naar het grafje kunnen brengen.

En natuurlijk kunnen er tijdens het open huis ook weer vragen gesteld worden over de financiële zaken rondom een uitvaart. Een deskundige op verzekeringsgebied is aanwezig om vragen te beantwoorden.

Maar ook als de begrafenis of crematie voorbij is biedt Uitvaartzorg van Stad tot Wad ook steun en begeleiding. Namens de uitvaartverzorger zet Nabestaandenzorg alle financiële zaken op een rij, zodat zorg over de toekomst weggenomen wordt en nabestaanden aan echte rouw toekomen.

„In het afgelopen jaar zijn er veel nieuwe ontwikkelingen geweest,” vertelt Ebel Kremer. „Behalve de uitvaartwijzer, waarbij mensen door stap voor stap de vragen in te vullen kunnen bekijken welke uitvaart bij hen past, zijn alle nieuwe ontwikkelingen te zien tijdens het open huis.”

Voor alle belangstellenden is er een kleine, duurzame bloemenattentie.