Een hond in een mand aan de mast op Schiermonnikoog? Mag niet

De evenementenvergunning die Anne Hogerheijde van de VeggieSquad bij de gemeente Schiermonnikoog heeft aangevraagd om van 20 tot en met 22 september op de Willemshof op Schiermonnikoog een zes meter hoge mast te plaatsen met daaraan hangend twee manden waar een hond en een konijn drie dagen in zouden worden opgesloten, is afgewezen.

Volgens de gemeente is de aanvraag strijdig met de openbare orde en veiligheid en strijdig met het karakter van het dorp en eiland omdat verwacht mag worden dat eilandbezoekers en bewoners er aanstoot aan zullen nemen.

Hogerheijde heeft bezwaar aangetekend bij de gemeente Schiermonnikoog.

Kallemooifeest

De VeggieSquad had met de aanvraag voor het evenement een tweeledig doel. Ten eerste wilde de jongerengroep kijken of de gemeente Schiermonnikoog onderscheid maakt als de groep precies hetzelfde zou aanvragen en zou doen met een hond en konijn als wat bij de haan op het Kallemooifeest gebeurt.

Ook de voor de haan opgelegde maatregelen van de RVO zouden nagevolgd worden voor het konijn en de hond: er zou voldoende water en voedsel zijn in de manden en een dierenarts zou de dieren in de gaten houden.

Eilandbewoners spiegel voorhouden

Ten tweede wilde de groep zorgen voor bewustwording tijdens het evenement zelf. Het idee was om mensen te laten denken dat er een levende hond en levend konijn in de manden zaten. In werkelijkheid zou er een nephond en een nepkonijn in zitten.

VeggieSquad wilde op deze manier de eilandbewoners en bezoekers een spiegel voorhouden en kijken of men het ook prima zou vinden als anderen hetzelfde doen met een hond en konijn als wat met de haan van Kallemooi gebeurt.

‘Met twee maten meten’

Anne van de VeggieSquad over de afwijzing van haar evenement: ,,Dit is met twee maten meten. Wij hebben een vergelijkbaar evenement aangevraagd onder soortgelijke omstandigheden en opeens is er wel sprake van dat de openbare orde en de veiligheid in het geding zouden zijn.”

,,Ik snap niet waarom een haan opsluiten in een mand en die drie dagen lang in een mast laten hangen niet aanstootgevend zou zijn en een hond en een konijn wel? Een dier is toch een dier? Geen enkel dier houdt ervan om zo lang opgesloten te worden. Ik hoop daarom dat burgemeester Ineke van Gent volgend jaar vanwege het aanstootgevende karakter geen vergunning verleent voor de haan aan de Kallemooicommissie.”