Rechtbank veroordeelt man uit Leens tot 14 jaar cel voor wurgen van zijn zwangere vriendin

De rechtbank heeft de 30-jarige Mehari M. uit Leens veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf wegens tweevoudige doodslag.

In februari bracht de man zijn 23-jarige partner Fyori Neraya door verwurging om het leven. De vrouw was op dat moment tenminste 24 weken zwanger. Het kind was, stelt de rechtbank, levensvatbaar.

Ongeboren kind

Om die reden wordt M. ook verantwoordelijk gehouden voor de dood van het ongeboren kind. Hoewel het geweld was gericht op de vrouw, was de dood van het kind een onontkoombaar gevolg van zijn handelen, zo staat in het vonnis.

De straf is hoger dan de eis. Er was twaalf jaar cel geëist.

Nadat hij zijn vrouw had gewurgd belde hij (na enige tijd) 112. Hoe lang het heeft geduurd alvorens hij het alarmnummer belde is onbekend gebleven. In de woning waren op dat moment nog twee jonge kinderen aanwezig.

'Altijd vrolijk'

Het geweldsmisdrijf kwam, zo omschreef het Openbaar Ministerie, als een donderslag bij heldere hemel. Het beeld bestond dat het gezin - afkomstig uit Eritrea -  het naar de zin had in Leens. Volgens buurtbewoners waren ze ‘altijd vrolijk’.

Tijdens de rechtszaak, drie weken geleden, bleef Mehari M. vaag over het motief. Hij had een flard van een gesprek gehoord tussen Fyori en een man, een gezamenlijke kennis die op bezoek was. Op grond van wat hij hoorde, vermoedde hij dat zijn vrouw iets had met de andere man. Toen hij ’s avond om uitleg vroeg, zou een ruzie zijn ontstaan die de zwangere vrouw fataal is geworden. M. had geen antwoord op de vraag waarom de ruzie zo uit de hand is gelopen.

Schadevergoeding

Aan beide achtergebleven kinderen moet hij een schadevergoeding betalen. Ieder kind krijgt zodra het 18 jaar wordt, 20.000  euro.