Maximale werkstraf voor Groninger voor aanrijden huisgenoot op Terschelling

Een 24-jarige Groninger die op Terschelling in beschonken toestand in een auto stapte en vervolgens zijn huisgenoot aanreed, is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur - het maximum - en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar.

De Groninger reed met de lichten uit in een elektrische deelauto, toen hij in de nacht van 25 juni 2017 op de Landerum bij Landerum zijn huisgenoot aanreed. De twee werkten beiden als vakantiekracht bij de Jumbo supermarkt in Formerum. Ze waren met collega’s in Midsland op stap geweest. Het slachtoffer, 22 jaar en ook woonachtig in Groningen, fietste slingerend en ook zonder licht op de rijweg.

Doorgereden na de aanrijding

Hij en de verdachte hadden allebei gedronken. De rechtbank verweet de bestuurder van de elektrische auto niet alleen dat hij gevaarlijk rijgedrag had vertoond, hij was ook nog eens doorgereden nadat hij de fietser had aangereden. ,,Hij had moeten stoppen om te kijken wat er aan de hand was’’, aldus de rechtbank.

Blijvend hersenletsel

Het slachtoffer liep blijvend hersenletsel op. Hij kon zijn studie niet afmaken en heeft last van chronische vermoeidheid en depressiviteit. Onlangs is hij voor 100 procent afgekeurd.

Geen gevangenisstraf

De bestuurder kreeg geen gevangenisstraf, vanwege zijn jeugdige leeftijd en omdat hij volgens de rechtbank nooit de bedoeling heeft gehad het slachtoffer opzettelijk aan te rijden.

De rechtbank hield er ook rekening mee dat hij zwaar gebukt gaat onder wat hij het slachtoffer heeft aangedaan.

Rijbewijs eerder al ongeldig verklaard

Omdat zijn rijbewijs bijna twee jaar geleden ongeldig is verklaard, zag de rechtbank geen toegevoegde waarde in het opleggen van een onvoorwaardelijke rijontzegging.