Medewerker fietsverhuur Ameland verdacht van verkrachting

Een 34-jarige uit Slowakije afkomstige man wordt ervan verdacht dat hij in de nacht van 31 mei bij Buren op Ameland een 24-jarige medewerker van een strandtent heeft verkracht. De man zou de vrouw van de fiets hebben getrokken en in een droge sloot hebben verkracht.

De Slowaak verscheen dinsdagmorgen voor de Leeuwarder rechtbank. Aanvankelijk was de planning dat de zaak inhoudelijk behandeld zou worden. Dat ging niet door. Omdat advocaat Bert de Haan om aanvullend onderzoek heeft gevraagd, werd de zaak aangehouden.

Op de fiets onderweg naar de camping

De vrouw was met een aantal collega’s op stap in discotheek Swinging Mills in Nes. Ze was eerder weggegaan en fietste alleen naar de camping waar ze verbleef. Onderweg zou de verdachte, werkzaam bij een fietsverhuurder op het eiland, haar hebben verkracht.

De man heeft zelf verklaard dat de vrouw vrijwillig seks met hem heeft gehad. De aangetroffen sporen - de verdachte zou onder meer gekrabd zijn door het slachtoffer - passen volgens de officier van justitie bij de toedracht zoals die door de vrouw is gegeven.

Volgens de Slowaak had hij krassen op zijn lichaam omdat hij met zijn fiets in de struiken was gevallen.

Drie getuigen horen

De rechtbank gaf toestemming om drie getuigen te horen, waaronder het slachtoffer en een man die haar als laatste heeft gezien voor de verkrachting en erna als eerste weer contact met haar heeft gehad. De getuigen worden gehoord bij de rechter-commissaris.

Voorlopige hechtenis

De rechtbank vond het niet nodig om de verdachte door een psychiater te laten onderzoeken. De man zit nog steeds in voorlopige hechtenis. Dat blijft zo tot de volgende zitting. Een datum is nog niet bekend.