Consultatiebureau weg uit Baflo

Het consultatiebureau verdwijnt per 1 oktober 2019 uit Baflo. Er komen te weinig mensen.

,,Het consultatiebureau in Baflo is nog een dagdeel per maand open. Veel ouders gaan al naar het consultatiebureau in Winsum’’, zegt Vincent van Eck, woordvoerder van gemeente Het Hogeland. ,,Reden voor de GGD het te sluiten.’’ Alle gebruikers zijn voor de zomervakantie geïnformeerd.

Dorpshuis Agricola

Degene die pas laat is ingelicht, is dorpshuis Agricola waar het consultatiebureau onderdak heeft. Afgelopen jaar vertrok de bibliotheek al uit het pand, nu volgt de kindzorg. ,,Dat zijn twee vaste huurders in een jaar’’, zegt Alie Dijk van het dorpshuis. Het betekent een flinke inkomstenderving.

Het voortbestaan van het dorpshuis komt niet gelijk in gevaar ,,maar het is een aderlating als een vaste basis verdwijnt’’. Ze baalt van de manier waarop ze zijn ingelicht. Midden in de zomervakantie. ,,Ze hadden ons eerder moeten informeren. Nu was het een donderslag bij heldere hemel.’’

Consultatiebureau

Hoewel er weinig mensen komen, vindt Dijk dat het moet blijven. ,,Voor de leefbaarheid van een dorp heb je voorzieningen nodig. Als het eenmaal weg is, komt het nooit meer terug.’’

In 2004 dreigde het consultatiebureau ook al uit Baflo te verdwijnen. De toenmalige wethouder Theo Mol vond 60.000 euro huur per jaar te veel geld voor een het bureau dat twaalf dagdelen per maand open was. Na weerstand uit het dorp kwam het terug.

Het Hogeland

In Het Hogeland zijn consultatiebureaus in Winsum, Bedum, Ezinge, Sauwerd, Ulrum, Eenrum, Uithuizen, Uithuizermeeden, Usquert en Warffum. Deze staan niet onder druk, aldus Van Eck.