Expositie in Onderdendam over in Amsterdamse School-stijl gebouwde garages in Groningen

Stichting DE KERK in Onderdendam heeft een tentoonstelling georganiseerd over garages in Groningen, gebouwd in de Amsterdamse School-stijl. De expositie ‘Garages in Stad en Ommeland’ vindt van 1 september tot en met 13 oktober plaats in De KERK.

Willem Allard van Dam uit Groningen was in 1898 de trotse bezitter van het eerste Nederlandse automobiel met een kenteken, nummer 1. In de jaren daarna werd de auto snel populairder.

Nieuwe panden in Amsterdamse School-stijl

In de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw steeg de verkoop zelfs tot recordhoogte. Dit had tot gevolg dat garagebedrijven in Stad en Ommeland uit hun schuurtjes groeiden en ondernemers nieuwe panden lieten bouwen volgens de toen populaire architectuur van de Amsterdamse School. Bekende voorbeelden zijn Garage Fongers in Groningen, Garage Dinkla in Appingedam en DAGO in Veendam.

De meeste van deze gebouwen zijn niet meer in gebruik als garage. Het ene gebouw is volledig gesloopt, het andere omgebouwd tot woonhuis.

Foto’s, bouwtekeningen en meer

De tentoonstelling ‘Garages in Stad en Ommeland’ in DE KERK brengt het verleden echter tot leven. Met historische en hedendaagse foto’s, bouwtekeningen, oude advertenties uit lokale kranten en bijschriften met aanvullende informatie.

Ook worden enkele oude garage-attributen tentoongesteld. Deze zijn beschikbaar gesteld door Eric Kooi en Christiaan van der Ploeg uit Onderdendam.

Drie fietsroutes en een autoroute

Aansluitend op de tentoonstelling is bovendien een boekje gemaakt met drie fietsroutes en een autoroute. Deze routes voeren door dorpen als Bedum, Uithuizen, Spijk, Holwierde, Roodeschool, Kantens, Bierum, Usquert, Winsum, Mensingeweer en Warffum; plaatsen waar nog (voormalige) garages zijn in de Groninger Amsterdamse school-stijl.

Het routeboekje geeft informatie over de geschiedenis en de architectuur van het pand.

De expositie ‘Garages in Stad en Ommeland’, financieel mede mogelijk gemaakt door het Nutsdepartement Onderdendam en gemeente Het Hogeland, is van 1 september tot en met 13 oktober op vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Entree: 5 euro.