Noord-Groninger organist geeft concert in Leens

Leens - Gelukkig zijn er vandaag de dag nog jonge en vaak zeer talentvolle organisten die voor een vakopleiding orgel hebben gekozen. Gerwin Hoekstra, opgegroeid in Winsum, is zo iemand.

Zijn eerste lessen kreeg hij op het orgel van Eenrum bij Dirk Molenaar, zelf tevens organist van het Hinsz-orgel van Leens, samen met Hilda Rodenboog. Hoekstra studeerde aan het Groninger conservatorium, waarna hij nog twee jaar in Amerika studeerde aan het Oberlin Conservatory.

Inmiddels heeft hij diverse prijzen gewonnen bij concoursen in binnen- en buitenland. En momenteel bekwaamt hij zich nog verder. Op zijn concert zaterdag 17 augustus om 20.00 uur speelt Hoekstra werken van J.P. Sweelinck, B. Pasquini, D. Buxtehude en J.S. Bach. En uit het zeventiende-eeuwse Camphuysen manuscript klinken van een anonieme componist drie variaties over het destijds zeer bekende lied Daphne. In de Toccata van Pasquini krijgt een koekoek het woord. Van Bach horen de toeschouwers de drie langere bewerking over Allein Gott in der Hoh’ (BWV 662, 663, 664). Hoekstra’s concert eindigt met Bachs Praeludium en Fuga c-moll (BWV 546).