Wandeling in Bedum langs gebouwen in Amsterdamse School-bouwstijl

Bedum - Tijdens Open Monumentendag 2019 vindt een bijzondere wandeling plaats in Bedum langs woonhuizen, winkels en gebouwen die in de 20er jaren van de vorige eeuw zijn gebouwd in de Amsterdamse School-bouwstijl.

In Bedum zijn vele bouwwerken in deze bouwstijl te bewonderen. Zoveel zelfs, dat in 2016 „Amsterdamse School in Bedum, een wandel- en fietsroute” is verschenen. In dit boekje is een selectie gemaakt uit de vele ontwerpen in Bedum, waarvan de meeste van de hand van architect Albert Wiersema zijn en daarnaast van G. Koolhof, Karst Zevenberg en Egbert Reitsma. De route laat de schoonheid zien van het baksteenexpressionisme, wat we hier de „Groninger Amsterdamse School” zijn gaan noemen.

De uitgave van ‘Amsterdamse School in Bedum’ was voor oud-burgemeester Bertus Fennema aanleiding om verder onderzoek te doen naar de architecten die zich lieten leiden door de Amsterdamse School. Dit heeft geresulteerd in een boek over de architect Albert Wiersema, dat in 2017 is verschenen. Hierop kwam in 2018 een vervolg met een boek over architect Karst Zevenberg, met Hidde Rinze Koornstra als mede-auteur.

Veel aandacht dus voor de bijzondere bouwstijl waarvan in Bedum, maar ook in vele andere plaatsen in Groningen, vele pareltjes staan. Het Groninger centrum voor Amsterdamse School is te vinden in DE KERK Onderdendam. DE KERK beheert het archief van Albert Wiersema/Zevenberg (tekeningen en bestekboeken) en een kerkelijk archief.

Tijdens open monumentendag 14 en 15 september zijn er vele activiteiten in Bedum onder de paraplu van de Kulturele Kommissie Bedum, en vanuit de VVV Het Hogeland-Bedum dus de wandeling langs A.S. bouwstijl gebouwen. En mogelijk kunnen mensen even binnen kijken bij een aantal bouwwerken.

De start van de A.S. wandeling Bedum, zaterdag 14 september is om 10.00 uur en zal door wethouder Eltjo Dijkhuis van de gemeente Het Hogeland (wethouder cultuur) worden geopend. VVV Het Hogeland-Bedum is bijzonder verheugd dat Bertus Fennema, auteur van meerdere architectuur boeken, deelnemers bij de start rond gaat leiden.

Naast de bouwwerken in A.S. bouwstijl hoopt de organisatie ook enkele elementen binnen in een woning te mogen bewonderen. „Daarnaast gaan we het bijzondere pompgemaal aan de Emmalaan (ook van binnen) bekijken en is de monumentale Goede Herderkerk voor bezichtiging geopend en is ook het orgel te beluisteren.”

Wie de wandeling mee wil maken kan zich opgeven via info@vvvbedum.nl of kom daarvoor tijdens de openingstijden langs bij de VVV-winkel aan de Kapelstraat 3. Bij inschrijving ontvangt men de vernieuwde uitgave van het routeboekje Amsterdamse School in Bedum, de inhoud werd onlangs door Bertus Fennema aangevuld en bijgewerkt,

Kosten voor inschrijving inclusief routeboekje is 5,00 euro per persoon (voor donateurs VVV Bedum 4,00). Inschrijving is mogelijk vanaf 1 september en gaat op volgorde van binnenkomst.