De Print Winsum Open ondanks tropische hitte groot succes

WINSUM - Tennisclub Winsum stond tijdens de hittegolf van afgelopen week acht dagen lang in het teken van tennis. De organisatie van het toernooi werkte op de heetste dagen met een tropenrooster.

Daardoor zijn vrijwel alle partijen keurig uitgespeeld en vierde de gezelligheid hoogtij op het tennispark van Winsum, met enkele verrassende winnaars. Aan het toernooi, dat sinds vorig jaar het De Print Winsum Open heet, deden ruim 225 deelnemers mee uit de regio. Er komen voornamelijk recreanten die graag een potje willen tennissen en na afloop gezellig een drankje doen. In de hogere categorieën doen de wat fanatiekere deelnemers mee.

Zo werd de herenkel 3, de hoogste rubriek, gewonnen door Stadjer Ricardo van Zutphen. Hij heeft vroeger op topniveau gespeeld en had in de finale geen kind aan Frits Telkamp: Van Zutphen won na een aantal rake klappen met 6-4 6-3. Hij pakte ook de hoogste prijs in de herenkel 4.

Spannender was het Winsumer onderonsje in de damesdubbel 7 tussen Elly Mulder en Tessa Veen tegen Annemiek Steendam en Marjan van der Velde. De koppels stonden bijna drie uur tegenover elkaar. Uiteindelijk gingen Elly Mulder en Tessa Veen er in de derde set met de winst vandoor (7-5 ).

Oud-voetballer Neil Judkins deed voor het eerst mee aan het toernooi, dat hij met zijn fysiotherapiepraktijk uit Winsum ook sponsort. Hij bereikte gelijk de finale van de herenenkel 8. Judkins moest daarin spelen tegen Marcel de Weijs uit Stad. De fysiotherapeut bleek aardig fit te zijn, want hij kwam tijdens het toernooi vanuit Meerstad geregeld op de fiets naar de tennisclub. Judkins won de finale met 6-1 7-5.

Het toernooi trok dit jaar beduidend minder deelnemers. Vorig jaar deden nog ruim driehonderd tennissers mee aan Winsum, dit jaar een kwart minder. Volgens toernooileider Jos Lijnes (27) komt dat door de indeling van de vakantie: ‘Vorig jaar was het toernooi in de eerste week van de zomervakantie. Daardoor konden veel mensen meedoen. Dit jaar zitten we in de tweede week, waardoor velen weg zijn’, zegt Lijnes.

Uit Middelstum kwam dit jaar wel een flinke groep van dertig tennissers van TC Mentheda. De groep is erg actief op de vereniging en doet nu jaarlijks mee aan het toernooi in Winsum. Onder hen moeder en dochter Lucia en Nienja Poel in de damesdubbel 7. Ze speelden tijdens de poulewedstrijden doordeweeks twee spannende driezetters, die ze wonnen. In het finaleweekend werden ze echter voortijdig uitgeschakeld door de latere winnaars Elly Mulder en Tessa Veen.

Ook Eenrum was goed vertegenwoordigd op het Winsumer tennistoernooi en dat leverde zelfs een dorps onderonsje op. In de gemengddubbel 50+ speelden Gerben Miedema en Aafke Mensinga-Datema tegen Pierre en Gina Janssen, allen van LTC Odivia. Op de warme finaledag stonden ze bijna drie uur op de baan. Miedema en Mensinga-Datema stapten uiteindelijk als winnaar van het gravel.

Nog spannender was de finale in de gemengddubbel 6. Oud-Winsumer Martin Drent nam het samen met Bianca Kuiper uit Bedum op tegen Luit Fledderus uit Winsum en Ursula Sennema uit Ten Boer. Het laatstgenoemde koppel won vorig jaar de gemengddubbel 7 en was deze editie prima in vorm in de hogere categorie. In de tweede set hadden Kuiper en Drent, vorig jaar clubkampioen in Winsum, vier wedstrijdpunten. Deze konden ze echter niet benutten en Fledderus en Sennema pakten zelfs de tweede set. In het beslissende bedrijf kwamen Fledderus en Sennema zelfs op 5-2 voor te staan. In een spannende slotfase trokken Drent en Kuiper de stand weer gelijk, waarna ze de tiebreak met 8-6 wisten te winnen.

De organisatie trof afgelopen week de nodige maatregelen om deelnemers enige verkoeling te bieden. Zo waren parasols aangeschaft om alle tennissers op de baan wat schaduw te geven. Ook stonden er emmers met sponzen klaar om deelnemers in de wissel van koel water te voorzien.

Het toernooi draait niet alleen om tennis, er zijn ook verschillende randactiviteiten. Zo is er een klaverjastoernooi, een barbecue en een pubquiz. Volgend jaar wordt het Winsum Open, altijd in week 30, voor de dertigste keer gehouden. De organisatie wil dan een bijzondere activiteit organiseren en treft daarvoor binnenkort alweer de eerste voorbereidingen.