Monnikenwerk van start in Eenrum

EENRUM - Het project monnikenwerk is vorige week in de kerk van Eenrum van start gegaan. Tien kunstenaars, waaronder één dichter, zijn zes woensdagen actief (tot en met 21 augustus) in een eigen gekozen kerk in Noord-Groningen.

De kerken van Den Andel, Saaxumhuizen en Westernieland komen nog aan bod in het project van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Mag dit wel?

Paul en Hèlen Meek moesten in Eenrum het spits afbijten. Groot, ruim en stil… Waar te beginnen? Als een schilder met een wit doek. „Al snel wisten we hoe onze werkplek in te richten en waren we druk aan de slag,” vertelt Hèlen Meek. „Tot je opkijkt en je realiseert, ik werk in een kerk. Mag dit wel? Ja het mag en het is fijn in volle concentratie uren bezig te zijn. Geluiden gaan met zichzelf aan de haal door de gewelven.”

Kaarsen

Hèlen maakt kaarsenstandaards in formaties. Uiteindelijk 72. Als geboren zuiderling is zij gewend om af een toe een kerk in te lopen en daar een kaarsje te branden. Een moment van stilte en bezinning. Publiek is welkom om tussen 17 en 20 uur de kerk te bezoeken en een kaarsje te branden.